Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TPK u Cvjetnom ima vrlo dobru pljeskavicu, odličnu glazbu i fino pivo. Ostalo bi trebalo popraviti

TPK u zagrebačkom Cvjetnom naselju preko puta studentskog doma Cvjetno, nastao je poslije raskola između roštiljskog chefa Koste Stefanovića i njegovih zagrebačkih suradnika, koji su skupa sa Stefanovićem osnovali znamenitu Tvornicu pljeskavica Kosta u Savskoj ulici.

Kosta je, prirodno, zadržao ime Kosta, dok su secesionisti otvorili TPK, gdje su se nastavili baviti tradicijskom pripremom mljevenog mesa na roštilju. TPK je uspješan jednako kao i Kosta: danas oko pola jedan restoran je već bio prepun.

Jelovnik je konzervativan: nekoliko verzija pljeskavica i ćevapa, uštipci, lungić, nešto piletine, zapečeni grah, šopska salata, krastavci u vrhnju, pečene paprike, pečeni feferoni. Odskače jedino povrće iz woka.

Roštilj je odličan. Pljeskavica s kajmakom rahla je, sočna, optimalno zadimljena, velika i nije premasna, tako da može podnijeti kajmak. Kad bi se TPK bavio samo pljeskavicama, bio bi skoro izvrstan restoran. 

Zapečeni grah bio je prerijedak, s teksturom sličnom frijoles refritod, ali sa zaista previše nepotrebne tekućine. Lepinja je bila loša kao u većini zagrebačkih roštiljarni: u današnje je vrijeme neprihvatljivo servirati tako slab kruh. Sparove lepinje neusporedivo su ukusnije, a da ne govorimo o robi iz zanatskih pekarnica.

Izbor piva ouihvaća Zmajsko pa samim tim može proći. Izbor vina je katastrofalan. Jedina bijela buteljka koju je TPK danas imao bila je Vrhunska graševina iz Belja. Beljska graševina odlično je vino, ali ni jedan bar malo ozbiljniji restoran ne smije držati samo jedno vino. Batak i Budweiser ne bi imali karte s dvadeset ili trideset etiketa da im se to ne isplati.

Kad smo u ponedjeljak sjeli u TPK, razveselilo nas je što su u restoranu puštali Steppenwolfov Born to be Wild. Mislili smo da restoran s rokerskim senzibilitetom njeguje malo moderniji i fleksibilniji pristup ugostiteljstvu.

No, odsustvo vinske karte i uređenje koje ne nadmašuje interijer kantine  susjednog Studentskog doma pomalo su narušili uživanje u TPK-ovim pljeskavicama. Konobari su vrlo ljubazni i znaju dosta o hrsni  koju prodaju.

TPK

Cvjetna cesta 15, Zagreb

ROŠTILJ 4/5, PRILOZI UZ ROŠTILJ 2/5 VINA 0/5 SERVIS 3/5, AMBIJENT 2/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.