Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vincekove su krafne i ove godine žilave, premasne, mirišu po margarinu i sadrže premalo marmelade. Vrijeme je da poboljšaju recepturu

vincek-krafne

Početkom svake godine moramo se, nažalost, baviti krafnama. Jer krajem siječnja i u veljači svi, prirodno, jedu krafne a krafne u Zagrebu iz sezone u sezonu ostaju iste – loše. Danas smo na Kvaternikovu trgu kupili Vincekove klasične krafne s marmeladom, koje ne izgledaju loše. Velike su, doimaju se lijepo dignute, s vidljivim svijetlim prstenom. Međutim, okusi i teksture jednako su loši kao i lani.

Prvo, dobre krafne trebaju imati spužvasto pjenastu teksturu. Vincekove krafne, međutim, imaju spužvasto žilavu teksturu: one na prvi dodir djeluju elastično i spužvasto, ali čim ih počinete žvakati postaju lagano žilave. Istodobno, što je posve neobično, na nekim su mjestima osjetno gnjecave. Na mirisu se osjeti margarin, pa Vincekove krafne aromatski asociraju na peciva iz obližnje pekarnice.

Vincekove su krafne prilično masne i dovoljno slatke da sljepljuju i prste i usta. One sadrže premalo marmelade s ozbirom na veličinu krafni i ostavljaju aftertaste po pošećerenom kvascu. Jedini zaista dobar element jest okus alkohola, vjerojatno ruma, kojim se pokušvaju maskirati kvasci i masnoće.

Vincek je najveći obiteljski lanac slastičarnica u Zagrebu, vjerojatno i u Hrvatskoj. Vincek je tradicijska slastičarnica. Zbog ta dva elementa, Vincek bi se trebao pažljivije odnositi prema tradicijskim masovnim kolačima kao što su krafne.

Lani je Vincek napravio veliki kvalitativni iskorak s makovnajčama i orehnjačama, koje sada sadrže punih 55 posto maka ili oraha i zaista su veoma dobre, pa smo ih lani pohvalili. Krafne, međutim, nisu dobre. To što su i dalje bolje od krafni iz raznih pekarskih grupacija nije dovoljno. Vincek bi uistinu trebao bitno unaprijediti recepturu za krafne. Vincekova krafna košta osam kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.