Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVO ISTRAŽIVANJE Mahunarke, kruh, mlijeko i masnoće ublažavaju simptome covida

kruh-ugljikohidrati

Novo istraživanje pokazalo je “značajnu korelaciju” prehrane i manifestacija simptoma covida 19. Znanstvenici u Meksiku istražuju je li redovno konzumiranje određenih grupa namirnica povezano s jačinom simptoma covida. 

U istraživanju su ispitali ukupno 236 ljudi oboljelih od covida koji su ležali na jednoj klinici u Mexico Cityju od listopada 2020. do siječnja 2021. Njihove prehrambene navike ispitali su standardnim upitnicima tijekom tri mjeseca. U upitnicima su skupine namirnica podijeljene na kategorije poput mlijeka i miliječnih proizvoda, voća, povrća, mesa i drugih namirnica životinjskog porijekla, mahunarki, žitarica, kruha i pekarskih proizvoda, proizvoda na bazi kukuruza, napitaka, masnoća, umaka i ljutih namirnica i slično. Pacijenti su dali i detaljne informacije i vrsti svojih simptoma covida, i svrstali ih na skalu po jačini. 

Znanstvenici tvrde da su pronašli “značajnu korelaciju” između prehrambenih navika i simptoma covida. “Pacijenti koji redovno konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, mahunarke, žitarice, kruh i masnoće imaju značajno blaže simptome,” stoji u studiji.  Najveći utjecaj primijetili su kod mahunarki. “Ovi rezultati ukazuju da duga i redovita konzumacija mahunarki, ali i žitarica i kruha mogu pozitivno utjecati na zaštitu od jakih simptoma covida kod odraslih osoba,” tvrde autori istraživanja. 

Zanimljivo je da je ovaj rad pokazao pozitivan utjecaj upravo onih grupa namirnica koje nisu osobito popularne u današnjim trendovima zdrave prehrane. Kravlje mlijeko masovno se zamjenjuje biljnim, kruh se izbjegava zbog glutena i ugljikohidrata, žitarice su parija, preporučuje se vrlo umjerena komnzumacija mahunarki, o masnoćama da ne govorimo. 

“Oslanjanje na voće i povrće, što je najčešća sugestija prehrane oboljelima od covida, nije pokazalo statistički značajan utjecaj na simptome,” stoji u studji.  Voditelj istraživanja  profesor Elihud Salazar-Robles naglašava važnost prehrane u kontroli pandemije. Ova studija je, tvrde njeni autori, samo početak istraživanja na manjem uzorku. Znakovito je, zaključuju, da je već u ovoj fazi pokazala koliko je prehrana važna za oboljele od covida. “Ovo istraživanje ni u kojem slučaju ne dovodi u pitanje važnost cijepljenja. Ali pokazuje kako prehrana može pomoći cjepivima da efikasnije smanje teret pandemije.”

Znanstveni rad na kojem se temelji vijest

‘Association between severity of COVID-19 symptoms and habitual food intake in adult outpatients’ 

BMJ Nutrition, Prevention & Health

Objavljen 29. prosinca 2021.

DOI: 10.1136/bmjn ph-2021 -000348

Autori: Salazar-Robles E, Kalantar-Zadeh K, Badillo H, et al.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.