Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VAŽNA I TEŠKA LISTA Sedam najboljih vinskih karti u Zagrebu

noel-jug-sommelier

Listu najboljih zagrebačkih vinskih karti prilično je teško sastaviti jer većina zagrebačkih restorana ima samo funkcionalnu ponudu vina: oni drže radna i mlađa vina koja se lako prodaju, plus par trofejnih iznimki za koje postoji manji segment publike. 

Tu su, naravno, i vina koja se nabavljaju zbog ugleda restororana, pa zato skoro svaki malo ambiciozniji zagrebački restoran ima pokoju bocu Dom Perignona.

Najbolje hrvatske vinske liste mogu se, načelno, pronaći na moru, u najskupljim destinacijama poput Dubrovnika, u čijim se fine dining restoranima prije pandemije normalno prodavao i Romanee Conti: razlog dubine i raskoši vinskih lista u luksuznim jadranskim restoranima jest u činjenuci da dio stranih gostiju vina naručuje identitetski: oni su navikli piti Lafite, DRC ili Cristal gdje god da se nalaze, pa tako i u Hrvatskoj.

Zagreb nema tu vrstu restoranske publike, pa je logično da se u Zagrebu u golemoj većini slučajeva vinske karte naziraju na jednostavnijim vinima. Ipak, uspjeli smo izdvojiti nekoliko iznimaka sa zaista relevantnim i uzbudljivim etiketama.

1. Noel, Dukljaninova

Noel ima jednu od najboljih vinskih lista u Hrvatskoj što je zapravo normalno: Ivan Jug suvlasnik jedinog zagrebačkog Michelinovog restorana, višestruki je sommelierski prvak Hrvatske. Noelova karta veoma dobro pokriva skoro sve važne europske vinske regije, kao i većinu važnih vinskih stilova: od radikalnih prirodnih vina Acija Urbajsa, pa do klasičnih velikih bordeauxa. U Noelovom se podrumu mogu naći i neke jako vrijedne, veoma stare bordoške i burgundske boce.

2. ManO2, Radnička 

Sommelier Marko Rundek podigao je vinski servis i ponudu vina u ovom uzbudljivim progresivnom restoranu za jedno tristo posto. U Manu2 katkad možete dobiti male, gotovo anonimne growers šampanjce na čaše, sve je više prirodnih vina, a ni klasična svjetska vina nisu posve zapostavljena.

3. Dubravkin put, Dubravkin put 

Vinska karta sommeliera Tihomira Purišića već dugo čini najatraktivniji segment ponude Dubravkinog puta. Eklektičnu, bitno internacionalnu kolekciju vina na Tuškancu počelo je stvarati Željko Bročilović Carlos, vrhunski sommelier i distributer vrhunskih europskih vina kad je prije mnogo godina radio u Dubravkinom putu.

4. ManO, Medvedgradska

ManO je od samog otvaranja držao ponešto skuoih i uglavnom dobrih stranih vina, ali nikad nije znao što bi s njima, jer Manovo se osoblje sve donedavno nije razumijelo u vina, niti je pokazivalo bilo kakakv dublji interes za vino. Unatrag dvije godine to se napokon promijenilo, pa se Manov vinski servis pročeo približavati kuhanju chefa Matije Bogdana.

5. Theatrium, Teslina

Vina za Theatrium bira sam chef Filip Horvat. Theatrium ima veoma dobru zbirku njemačkih rizlinga i solidan izbor vina iz Burgundije. Šampanjci koji se toče na čaše nikad nisu industrijski.

6. Le Bistro, Mihanovićeva

Esplanadin Bistro na svojoj relativno kratkoj karti drži predstavnike svih važnih hrvatskih vinogorja, sorti i stilova. Bistroov voditelj Ivan Trbušić podjednako se dobro razumije u hrvatska vina kao i u ugostiteljstvo visokog stila. Le Bistro je jedan od sasvim rijetkih zagrebačkih lokala, koji na čaše toče Tomčev Marany i Birin Grk. Bistrou bi dobro došao neki posebniji radni šamosnjac na čase (radni u ovion slučaju označava šire prihvatljivu cijenu).

7. Jadranka, Vukovarska

Mali bistro u vlasništvu Mive, velikog distributera vina, svakodnevno toči četrdesetak vina na čaše, po iznimno povoljnim cijenama. Za jedan su predpandemijski Božić na čaše točili Krug i Perignon.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.