Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slavni nizozemski chef Sergio Herman snimio je odličnu emisiju o Hrvatskoj. Pogledali smo je

herman

“Sergio Herman nažalost više nije u kuhinjama ali on je jedan od chefova s kojima bi bilo sjajno raditi,” rekao nam je prije par godina Manov chef Matija Bogdan, kad smo ga intervjuirali nakon što se vratio iz londonskog Ledburyja, “Volim chefove kojima je filozofija važna koliko i kuhanje i stvari promišljaju šire, izvan granica restorana.”

Nizozemac Sergio Herman u restoranu Oud Sluis imao je tri zvjezdice i 17. mjesto na World’s 50 Best Restaurants listi prije nego ga je zatvorio. Taj dramatični proces prikazan je u dokumentacu Savršenstvo. Herman je autor niza knjiga i televizijska zvijezda u zapadnoj Europi.

Nova Hermanova serija Sergio Over de Grens (Sergio preko granice) u produkciji kuće Geronimo, upravo se počela prikazivati u zemljama Beneluxa. U svakoj epizodi serije Herman putuje s nekim poznatim nizozemskim ili belgijskim chefom, otkriva lokalne namirnice i tradicije i kuha. Prva u novoj seriji prikazana je epizoda o Hrvatskoj snimljena u prošlog svibnja.

Jednosatna epizoda fokusirana je uglavnom na rustikalnu hrvatsku gastronomiju i neke domaće namirnice koje nisu često zastupljene u stranim emisijama o Hrvatskoj. Herman sa chefom Jeroenom Meusom tako putuje u Drniš gledati kako se na prastari način peče soparnik, u Istri ga David Skoko uči brati šparoge, u Opuzenu noću lovi žabe, roni po kunjke i vina odležana u moru i s osebujnom gospođom Marijanom i njenim labradorima traži tartufe oko Motovuna. 

Neki od najljepših i najzabavnijh kadrova dvojice chefova snimljeni su u dva dana koja su proveli brodu Davida Skoke. Jedrenjaci starih ribara baš i nisu turističke jahte, ali Herman i Meus su se odlično snašli. Hermana i Meusa kroz Hrvatsku je vodio marketingaš Hrvoje Hrvatin, koji je za ovu epizodu bio i skaut i location manager. Na kraju svake epizode, Sergio i njegov chef pratitelj kuhaju za svoje domaćine, s namirnicama koje su upravo otkrili u njihovoj zemlji. 

Sergio preko granice izvrsno je producirana serija, s duhovitim, pametnim i televizičnim chefovima u glavnoj ulozi, koja strane kuhinje obrađuje s dosta znatiželje i poštovanja prema lokalnim namirnicama. Izvrsna promocija Hrvatske na vrlo ozbiljnom turističkom tržištu. Trenutno se na platformi VTN prikazuju epizode o Hrvatskoj i Maroku.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.