Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHÂTEAU LAFITE Do 2030. izvadit ćemo 4 hektara loza i posaditi stabla i voćke. Vinogradi više ne mogu biti monokultura

lafite-2

Saskia de Rothschild, predsjednica Domaines Barons de Rothschild Lafite najavila je novi plan legendarne bordoške vinarije. Nakon niza berbi obilježenih stresovima i značajnim gubicima zbog klimatskih promjena, Rothschildi će uvesti promjene u svojim najboljim vinogradima.

Do 2030. godine, rekla je predsjednica u intervjuu talijanskom dnevniku La Repubblica, uklonit će ukupno četiri hektara loza kako bi na toj zemlji posadili stabla, voćke i druge kulture. Smatraju da samo prirodna ravnoteža može ojačati prilagodbu i otpornost vinograda na posljedice klimatskih promjena. 

“Voćke i druge kulture nužne su za uspostavljanje prirodne ravnoteže. Naši vinogradi više ne mogu biti monokultura. Želimo ponovno uspostaviti prirodnu ravnotežu i na neki način vinograde vratiti u nekadašnje stanje.”

Promjene treba očekivati i u Lafiteovim blendovima. “Ne znamo još kako će se bordoški blend mijenjati, vjerojatno ćemo koristiti manje merlota jer je on najosjetljiviji i najviše reagira na zagrijavanje. Merlot je fantastična sorta ali morat ćemo promijeniti njegov udjel u bordeauxu,” kaže Saskia de Rothschild. Tranzicija Chateau Lafitea sveobuhvatan je i dugoročan projekt koji ne uključuje samo uklanjanje dragocjenih loza. “Usred smo konverzije, prelaska na logičniji uzgoj, a to podrazumijeva cijeli niz socijalnih, kulturnih i tehničkih poteza koje moramo povući da bi naši zaposlenici i suradnici bili zadovoljni, to je ključno, i kako bi naš teritorij bio zdrav i uravnotežen.” 

Chateau Lafite jedna je od pet najvažnijih vinarija na svijetu. Vina iz njihovih povijesnih berbi na aukcijama postižu cijene od 150 tisuća dolara po boci. Svaki zaokret u filozofiji i praksi Chateau Lafitea važna je vijest u globalnoj vinskoj industriji. Cijeli Bordeaux suočava se s problemom održivosti. Od masovnog korištenja pesticida do tretmana sezonskih radnika, vinarije moraju mijenjati prakse kako bi očuvale prestiž i cijene bordoških vina.

Lafiteovi vinogradi među najvećima su u Medocu, protežu se na 107 hektara. Lafite proizvodi 200.000 do 420.000 boca godišnje, od čega je 180.000 do 300.000 boca firsth growth vina. U vinogradima je oko 70 posto cabernet sauvignona, 25 posto merlota, 3 posto cabernet franca i 2 posto petit verdota. Lafiteov blend čini 80 do 95 posto cabernet sauvignona, 5 do 20 posto merlota i do 3 posto cabernet franca i petit verdota. Iznimke su vrlo rijetke, kao 1961. kad je Lafite napravljen samo od cabernet sauvignona.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.