Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Franjo Lebar, pionir međimurskog vinarstva iz Železne Gore

lebar

Franju Lebara, vinar iz Železne Gore, jedan je od doajena hrvatskog kontinentalnog vinarstva. Lebar je prvi vinar u Hrvatskoj koji je sadio sauvignon blanc, još 1951. godine. Svoj prvi vinograd zasadio je, rekao je u jednom intervjuu za emedjimurje, dvije godine kasnije. 

“Svoj vinograd nisam imao, nego samo gorice od roditelja. I mojih i ženinih. Naš prvi vinograd zasadio sam 1953. godine i tako je počelo moje vinogradarstvo i vinarstvo, s time što smo prvih godina i desetljeća grožđe uglavnom predavali u štrigovski podrum, a tek kada smo dobili geografsko porijeklo, sve više smo doma prešali,” rekao je Lebar. 

Vinograde je podijelio dvjema kćerima i iz njih su nastale dvije nove vinarije, Židov i Belović. Belović je skupa s vinarijom Lovrec afirmirao međimurski sauvignon.

Franjo Lebar prvi je, skupa s Belovićima, Lovrecom i Bobnjarima, u Međimurju počeo buteljirati vina i prvi je dobio prava na oznaku geografskog porijekla svojih vina, za što je zasluge pripisivao Baltazaru Jalšovecu Bolti iz Štrukovca, saborskom zastupniku i kasnije potpredsjedniku Hrvatskog državnog sabora. 

Foto/mnovine.hr

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.