Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Brownieji su vam dosadni? Napravite ih s crnim vinom. Evo recepta

brownie

Popularnost brownieja nije neki misterij. Puno čokolade, utješni gotovo dječji okusi, jednostavnost. Iz istog razloga brownieje ste možda davno prestali jesti kao bezazlen, možda dosadan kolač. No, ne mora biti tako. Hladnije vrijeme traži nešto utješnije i jednostavnije za pripremu, a ako svoje brownieje uozbiljite s par čaša dobrog crnog vina, možda vam postanu i zimski favorit.

Brownieji s crnim vinom

Sastojci 

Za 18 većih komada

  • 226 g maslaca
  • 473 ml suhog crnog vina, sorte poput merlota ili crnog pinota, izbjegavajte vina s puno tanina 
  • 99 g šećera kristala (odvojite dvije žlice)
  • 45 g nezaslađenog kakaa, prosijanog
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica soli 
  • 300 g demerara šećera
  • 2 velika jaja na sobnoj temperaturi
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 227 g tamne čokolade

U malom loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Nastavite kuhati, često miješajući kako biste spriječili da suha tvar u maslacu zagori. Maslac se prvo treba zapjeniti, pa dobiti zlatnu boju i fini miris, trebat će oko 4 minute. Maslac odmah ulijte u veliku vastrostalnu zdjelu.  

U posudu u kojoj ste zagrijali maslac  dodajte crno vino i  32 grama šećera pa nakratko pojačajte vatru da zakuha i odmah je smanjite na srednju jačinu. Kuhajte povremeno miješajući, dok se tekućina ne reducira na trećinu šalice, trebat će oko 16 minuta. Redukciju vina ulijte u vastrostalnu zdjelu s maslacem i ostavite da se hladi 15 minuta.

Dok se smjesa maslaca i vina hladi, u zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i rešetke postavite na gornji srednji i donji srednji položaj. Uzmite tri pleha ili koliko ih imate, obložite ih papirom za pečenje ili silikonskim podlogama. 

Smeđi šećer i preostalih 67 grama šećera pjenasto izmiskajte sa smjesom maslaca i vina, zatim umiješajte jaja i ekstrakt vanilije i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. I to malo po malo umiješajte mješavinu suhih sastojaka, nemojte koristit mikser nego mijeđajte ručno odzdo prema gore da u tijestu ostane zraka. Na kraju pažljivo umiješajte nasjeckanu čokoladu. Ako je čvrsto zamotano u plastiku, gotovo tijesto se može čuvati u hladnjaku nekoliko dana prije pečenja. Ako je previše čvrsto da bi se razradilo, ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta i pokušajte ponovno..

Tijesto stavite na plehove. Ako imate više plehova, pecite dva pleha istovremeno 11 do 14 minuta, zamjenjujući im mjesta na gornjoj i donjoj rešetki na sredini pečenja. Brownieji su pečeni kad im vrhovi ne izgube sjaj, ali im se pukotine i dalje čine lagano vlažnima (brownieje je lako prepeći).  Pustite da se potpuno ohlade na plehu

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.