Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Prvi Mladi chef godine je Marko Turković iz zagrebačkog Sopala

mladi-chef-turkovic-sopal

Korčulanin Marko Turković mogao je ući u konkurenciju za Chefa godine, a ne za Mladog chefa. Naime, Turković je prije samo osam mjeseci vodio kuhinju paškog Boškinca, restorana s Michelinovom zvjezdicom.

Turković je, međutim, uoči pune sezone otišao iz Boškinca u nejasnim okolnostima, što nije koristilo ni njemu ni Boškincu. Još ranije gospodin Turković napustio je ManO2,koji je bio u velikom uzletu. Turković je, dakle, u godinu dana otišao iz dva vrhunska restorana, što  nije dobro ni za jednog ozbiljnog chefa.

sopal-tartar

Međutim, Marko Turković imao je snage i hrabrosti startati od nule. Umjesto da ode kuhati na jahtu ili da se zaposli u nekakvim bezličnom hotelu, Turković je pokrenuo jeftini bistro s dobrom jednostavnom hranom, zabavnim vinima i odličnom atmosferom.

Sopal je postao instantni hit, a Turković, koji se u profesionalnoj biografiji može pohvaliti i kuhanjem u Mirazuru, brzo je oživio svoju karijeru. Baš zato što je pokazao da je kadar nastaviti boriti se poslije očiglednog pada, Marko Turković postao je prvi Mladi chef godine Kulta Plave Kamenice.

Izbor Mladog chefa godine pokrenuli smo kako bismo u široj javnosti afirmirali kuhare koji će u budućnosti oblikovati hrvatsku gastronomiju. Mladog chefa godine bira uredništvo Kulta Plave Kamenice.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Prvi Mladi chef godine je Marko Turković iz zagrebačkog Sopala

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min