Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novogodišnja večera u Plavom podrumu postala je nacionalna gastronomska institucija

plavi-podrum-g

Restoranski i hotelski dočeci Nove godine sastoje se od puno glasne glazbe, još više uglavnom mediokritetskih pića i mnogo alkoholiziranih gostiju. Restoranske i hotelske restoranske večere, barem u Hrvatskoj, gotovo nikad nisu o hrani. Iznimke su malobrojne.

plavi-bollinger

Prije šest ili sedam godina vlasnica Plavog podruma Daniela Kramarić odlučila je to drastično promijeniti, pa je na Staru godinu počela priređivati ambiciozne gastronomske večere koje su s vremenom postale sve popularnije.

plavi-trilja

Sinoć su tako obje blagovaonice u Plavom podrumi bile potpuno pune, što je i logično. Silvestrovska večera u Plavom podrumu danas ima status svojevrsne nacionalne gastronomske institucije.

plavi-san-servolo

Osim toga Opatija je za blagdane bila doslovno okupirana turistima; na samu Novu godinu svi otvoreni kafići bili su prepuni, 27 hotela radilo je maksimalnim kapacitetom, a restorani su čak i 31. prosinca za ručak bili prebukirani.

plavi-egly
plavi-quennelle

S devetosljednog menija u Plavom podrumu osobito nam se svidjela kvarnerska trilja tek blago marinirana u agrumima i marakuji, poslužena s kroketom od hobotnice. Konfitirana panceta divlje tune primjer je kako treba pristupati mesu tune, ako ga ne jedemo sirovog. Quenelle od gusje jetre i škampa poslužen na suhim smokvama u cassisu klasik je novogodišnjih večera u Plavom podrumu, dok su jakovske kapice s beluga lećom, gelom od kombua i coulisom od paprike jako ukusno novo jelo. Repovi škampa u kadaifu bili su neodoljivi već zbog hrskave teksture.

plavi-pjenusac
vatromet

Na novogodišnjoj večeri u Plavom podrumu pilo se najviše šampanjca: Taittinger, Bollinger, Charles Heidsieck, Egly Ouriet, Selloseov Supstance… No, vidjeli smo i nešto prirodnih vina poput Grka vinsarije Križ i Podveršičeve Kapje.

Damir Kramarić u ponoć je priredio veliki raskošni vatromet, kojim je osvijetlio nebo iznad Voloskog. Pred restoranom se točio Ricci Curbastro iz jeroboama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.