Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Beljski La Belle Grand jedan je od najboljih hrvatskih charmat pjenušaca

la-belle-grand

Belje je uoči blagdana pustilo na tržište svoj prvi pjenušac. Radi se o La Belle Grandu, pjenušavom vinu proizvedenom charmat metodom. Pjenušava se vina, načelno govoreći, proizvode na tri različita načina. Jedan se zove šampanjska ili tradicionalna metoda i podrazumijeva drugo vrenje u boci. Drugi, koji se zove methode ancestrale, danas se u prilagođenoj varijanti koristi za pet nate. Treći, karakterističan za prosecco, zove se charmat metoda.

Charmat metoda, nazvana po jednom od izumitelja, Francuzu Eugeneu Charmatu koji je originalnu ideju ukrao Talijanu Federicu Martinottiju, podrazumijeva da se druga fermentacija odvija u zatvorenim tankovima u koje se uz bazno vino ubacuje kombinacija šećera i kvasaca kako bi se potaknulo drugo vrenje. Druga fermentacija u tankovima načelno traje do šest tjedana.

la-belle-grand-id

Da Martinotti i Charmat nisu izumili tankovsku metodu, danas ne bi bilo prosecca. Belje, jedna od najvećih hrvatskih vinarija, ispravno je uočilo da tržište iz godine u godinu traži sve više pjenušavih vina. Budući da za proizvodnju tradiconalnih pjenušaca treba nekoliko godina, Belje je zasad odlučilo koristiti tankovsku metodu.

Belje, međutim, refermentira vino tri mjeseca, što je dvostruko dulje od standarda za prosecco. Ta strpljivost dolazi do izražaja. La Belle Grand perla vrlo dinamično, s tisućama malih mjehurića koji ne gube živahnost ni poslije desetak minuta u čaši.

Vino je suho i jako svježe, s relativno čvrstom strukturom, voćnim aromama, ali i završetkom neobično dugim za veliku većinu pjenušaca napravljenih tankovskom metodom. Radi se o profesionalno proizvedenom pjenušcu koji spada među dva ili tri najbolja hrvatska charmata. Belje je samo ove godine osvojilo 52 internacionalne i domaće medalje za različita svoja vina. Ta se ekspertiza vidi i u njihovom prvom pjenušcu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.