Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Branko Jakopović, legendarni direktor Esplanade i Intercontinentala

esplanade

U Zagrebu je u ponedjeljak 20. prosinca pokopan Branko Jakopović. Jakopović je preminuo u 95 godini. Branko Jakopović bio je vjerodajno najvažniji hrvatski hotelijer svih vremena.

Gospodin Jakopović zaposlio se u Esplanadi još prije Drugog svjetskog rata, 1938. godine kao tinejdžer. Dvadesetak godina kasnije, Jakopović je postao glavni direktor najboljeg hrvatskog hotela, koji se u njegovo vrijeme počeo usklađivati sa standardima velikih europskih hotela palača.

U Jakopovićevim je mandatu Esplanade, primjerice, nabavila velike količine Chateau d’Yquema, najcenjenijeg slatkog vina na svijetu. D’Yquem je samo jedan, ali znakovit primjer Jakopovićeva nastojanja da Esplanadu pretvori u europski relevantnu gastronomsku destinaciju. I to u vrijeme dok su Hrvatska i Jugoslavija bile rustikalne i represivne socijalističke zemlje.

U šezdesetim je godinama Jakopović uspio dovesti lanac Intercontinetal u Hrvatsku, što je bio kopernikanski obrat za cijelu našu hotelsku industriju. Dolazak Intercontinentala imao je jednak unačaj za Zagreb kao da Dinamo par godina zaredom igra u finalu Lige prvaka. U sedamdesetim je godinama izgrađen zagrebački Intercontinental u Savskoj. 

Branko Jakopović bio je čovjek koji je mijenjao svijet oko sebe, i koji je upravo presudno utjecao na hrvatsku turističku industriju i na hrvatsku gastronomsku scenu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.