Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Splitski restorani Olive tree i Roof 66/Fetish Food & Me serviraju sushi na golim djevojkama

sushi-body

Dva velika restorana na splitskoj Rivi, Olive tree vintage caffe fine dining lounge i Roof 66 / Fetish, Food & Me, serviraju sushi na polugolim djevojkama, piše Slobodna Dalmacija. U jelovnicima ovu ponudu nazivaju “umjetničkim performansom ukrašavanja i posluživanja sushija s tijela”. Dostupna je dva puta dnevno na sat i pol i košta od 3600 do 7500 kuna ovisno o broju gostiju za koje se radi performans.

Rooftop 68 je još ljetos reklamirao body sushi kako se uvriježeno zove ovaj koncept, a još su prije pet godina, piše Slobodna, tražili hostese na kojima bi posluživali sushi. Prema oglasu za posao u kojemu su rekli da traže hostese koje će ”glumiti stalke za hranu” pisalo je da nude 500 kuna na sat i sve plaćene troškove.

U Japanu je ova praksa poznata kao nyotamori. Smatraju je umjetničkim performanskom kojem je cilj sushi i žensko tijelo (ili muško u nantaimoriju) složiti u skladnu cjelinu na uživanje gostima. Prema tradiciji, koja zapravo nije osobito duga, riječ je o modernom konceptu razvijenom nakon Drugoga svjetskog rata, modeli na čijim se tijelima sushi poslužuje moraju ležati nepomično dokle god gozba traje i ne smiju komunicirati s gostima.

Nyotamori je inspiriran starim japanskim fetišem wakamezake (sake od morske trave) u kojem se sake posluživao iz međunožja prostitutki. Splitsku verziju nyotamorija u Slobodnoj je krizitirala izvršna koordinatorica udruge Domine Mirjana Kučer, koja je ideju dvaju splitskih restorana, koji imaju istog vlasnika poznatog iz nekoliko incidenata u “ratu štekata” o kojima su izvještavali mediji, nazvala “trgovinom ženskim tijelom”, “oblikom prostitucije” i “krajnjom objektivizacijom žive osobe” s ciljem ostvarenja profita. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.