Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jesu li gradonačelnik Zagreba i gradonačelnik Lyona zapravo gastrohejteri?

advent

Lyon je iza Pariza najvažniji gastronomski centar Francuske, najvažnije gastronomske zemlje u Europi. Foie gras spada među najvažnije simbole francuske gastronomije. Međutin, gradonačelnik Lyona Gregory Doucet zabranio je korištenje gusjih jetara na svim službenim ručkovima, večerama, domjencima i zakuskama u Lyonu, i to na inicijativu PETE. Riječ je o skandalozno bedastoj odluci, kojoj će se za nekoliko godina svi smijati.

Zagrebački Advent u zadnjih je nekoliko godina bio samo središte masovnog društvenog života u hrvatskom glavnom gradu. Onda je Tomislav Tomašević odlučio ukinuti Advent, pa su zagrebačke ulice ovih dana bezlične i tužno smiješne. Postoji li jadnija imitacija Adventa od onih bijednih maketa na Zrinjevcu i Tomislavcu? Vjerojatno ne, barem ne u nekom pristojnom većem gradu.

O Tomaševičevom ratu protiv ugostiteljskih terasa da i ne govorimo. Zagreb je masovno glasao za Tomislava Tomaševića da bismo se riješili kriminalne organizacije koja je donedavno upravljala gradom, i da bismo dobili kompetentnu gradsku vlast.

Zagreb nije glasao za Tomaševića da bi ideološka sekta okupljena oko gradonačelnika uvela u grad svoj asketski hipsteraj, u kojem glavnu ulogu imaju bicikli i niske cijene. Bilo tko tko pobijedi na izborima, ne smije vladati samo na temelju svojih ideoloških uvjerenja, nego na temelju kompromisa sa svim biračima.

Zagrepčani su masovnim odlaskom na Esplanadinu terasu, koja svakog vikenda postaje doslovno premala, pokazali da žele Advent kojeg im je Tomašević uskratio. Kao što je Zagrepčanima i turistima koji će se sasvim sigurno vratiti počeo uskraćivsti terase, koje su redovno pune do prepune.

Ne znamo misli li gradonačelnik da su ugostitelji apriori prevaranti ili  naprosto ne razumije zašto su restorani i barovi esencijalni za gradski javni život. Ili, naprosto, ne voli hranu. Ali i lyonski i zagrebački gradonačelnik ponašaju se kao žestoki gastrohejteri.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.