Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dosadila vam je purica ? Donosimo sedam prijedloga za malo drukčiji božićni ručak

beef-wellington

Pečena purica već je desetljećima, barem od Drugog svjetskog rata do danas, neizostavan središnji element božićnog ručka. Jamie Oliver, Nigela Lawson i Gordon Ramsay sa svih vam mogućih TV kanala pokazuju kako ispravno marinirati, napuniti, ispeći i narezati božićnu puricu.

Pred trgovinama s peradi uoči Božića stvaraju se redovi kao pred ribarnicama petkom, supermarketi u drugoj polovici prosinca organiziraju akcijske prodaje cijelih purica a najbolji zagrebački hotel davno prije lockdowna počeo je dostavljati božične purice s mlincima. Esplanadina purica za van toliko je popularna da se morate predbilježiti tjednima unaprijed. Ako baš niste ludi za puretinom, sugeriramo sedam malo zanimljivijih opcija za najsvečaniji ručak u godini.

1. Biftek Wellington

Wellington je tehnički donekle komplicirano jelo, jer morate dobro ispeći lisnato tijesto a da ne prepečete biftek. No, ako vam uspije, rezultati mogu biti fantastični neovisno o tome koristite li pravu paštetu od foie gras ili fete pršuta ili pancetu kao pokrivač za biftek.

2. Tournedos Rossini

Klasični Caremeov recept posvećen autoru Seviljskog brijača, živi do danas bez većih promjena. Trebaju vam mali ali debeli odresci bifteka od otorilike 100 do 120 grama (da možete servirati dva po osobi) gusja jetra i demi glace s Madeirom. Uspijete li nabaviti dobre crne tartufe, jelo će biti još veličanstvenije.

3. Pašticada

Pašticada je vjerojatno najsvestranije hrvatsko svečano jelo. Pašticadu možete skuhati za nedjeljni ručak, ali sjajno funkcionira i za blagdane. Prava pašticada, koja se priprema barem 24 sata (uključujući mariniranje) ručno pasira i servira s domaćim njokima, jedan je od sasvim rijetkih primjera visoke hrvatske tradicijske gastronomije.

4. Punjena teleća prsa

Za one koji ne mogu zamisliti Božić bez velikog pečenja, punjena teleća prsa zgodna su opcija koja, međutim, zahtijeva malo fokusiranosti i preciznosti. Teleća su prsa prepuna vezivnog tkiva. Dio vezivog tkiva neće se rastopiti tijekom pečenja, a kolagen je ionako neprobavljiv. Što znači da teletinu morate pažljivo obraditi kako biste dobili čisto meso, koje onda možete puniti dikselima od smeđih šampinjona ili mješavinom suhih i svježih gljiva s pancetom ili, opet, gusjim jetrima. Mogućnosti su bezbrojne.

5. Punjeno pile

Ispravno pečeno pile s hrskaviom kožom i još hrskavijim, zlatno pečenim krumpirima, uvijek nam se činilo privlačnijim od purice. Pile se tradicionalno puni nadjevom od pilećih jetrica.

6. Janjetina

Počela je sezona mliječne janjetine. Ako ikako možete nabaviti onu nafiniju posve mladu, tek pet ili šest kilograma tešku janjad, uživat ćete u najboljem zamislivom božićnom pečenju. Ako ne možete, ni uvozna janjetina ne mora biti loša pogotovo kad je riječ o ispravno narezanim kotletima. No, uvozna se janjetina uglavnom dobiva od životinja starijih od tri mjeseca.

7. Srna i jelen

Divljač nikad nije bila dostupnija. Više ne morate tražiti specijalizirane mesnice. U našem susjedskom samoposluživanju prodaje se nekoliko verzija srnetine, jelena i vepra. Malo ambiciozniji jelenji gulaš u koji, recimo, možete dodati crne trube, dovoljno je plemenito jelo za božićni stol. Ako pak nabavite jelenji file, pecite ga što kraće pa servirajte uz umak od brusnica, maraski ili suhih vrganja. Lungić od vepra također može biti dobra osnova za spektakularni božićni ručak.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.