Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nicolas Feuillatte preuzima kontrolu nad 9 posto svih vinograda u Champagni. Stvorena je mega-kooperativa

feuillatte

Šampanjska kooperativa Centre Vinicole – Champagne Nicolas Feuillate i Regionalna vinska kooperativa Champagne (CRVC) spojili su se u megakorporativu Terroirs et Vignerons de Champagne. Ova će grupacija pokrivati gotovo 9 posto svih vinograda u Champagni,oko 3000 hektara u vlasništvu 6000 growera. 

Spajanje je bilo odgođeno zbog dodatnih razmatranja zbog koncentraciji, a sada je odobreno i stupa na snagu 1. siječnja 2022. Terroirs et Vignerons de Champagne za pet bi godina trebali okretati oko 300 miljuna eura godišnje i proizvoditi 24 milijuna boca šampanjca. 

Direktor Christophe Juarez Decanteru je rekao da je riječ o “operaciji koja nema presedana što se tiče veličine vinograda, koja će omogućiti svim članovima da se bolje pozicioniraju i reagiraju na potrebe tržišta i klimatske promjene.” Ovim velikim spajanjem nastavljen je trend konsolidacije u Champagni, ali riječ je o važnom koraku u moderniziranju biznis modela za kooperative. 

Champagna je od 2008. i financijske krize izgubila značajan dio tržišta u Francuskoj, prodaju prosječno 40 milijuna boca manje.  Ovaj merger vide kao jedinstvenu šansu da se vrate na pozicije prije Velike krize. Ukupna imovina grupe je 416 milijuna eura a dugovi 179 milijuna, dakle stoje vrlo solidno. Što se poslovnog modela tiče, kažu da će usvojiti “matrix” strukturu.

Maison Abelé 1757 zadržat će autonomnu upravu i poseban status u kooperativi, sličan status imat će kuće Nicolas Feuillatte i Castelnau. Prema sadašnjim statistikama krovnog Odbora Champagne (Comité Champagne) prodaja šampanjca ove se godine oporavila, globalna prodaja skočila je 50 posto u prvom dijelu godine, ali to je u usporedbi s početkom 2020. kad je potražnja nakratko zamrznuta pandemijom.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.