Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

BRITANSKI CHEF TOM KERRIDGE U šest dana rezervacije su mi zbog omikrona otkazala 654 gosta

tom-kerridge

Britanski chef Tom Kerridge, koji upravlja s osam restorana i u flagshipu Hand and Flowers u Marlowu ima dvije Michelinove zvjezdice,  na Twitteru je objavio listu rezervacija jednoog od restorana. U šest dana, večere i ručkove otkazalo mu je 654 gostiju.

Razlog je panika koja je u Engleskoj zavladala zbog ubrzanog širenja novog soja covida omikrona. Vlada Borisa Johnsona pojačala je kampanju cijepljenja i mjere, a  ugostitelji se nakon niza lockdowna boje nove katastrofe. 

“Razumijem situaciju”, napisao je Kerridge na društvenim mrežama komentirajući otkazivanje rezervacija, “javno zdravlje je najvažnije. Ali što će vlada učiniti da podrži industriju? Mnoga mjesta će se urušiti bez pomoći”. Video s otkazanim rezervacijama Kerridge je objavio i na Instagramu, s komentarom :”prije nego neki idiot kaže ‘ti si možeš to priuštiti’…da, vjerojatno mogu, ali ovdje nisam bitan ja ni moji restorani. Bitni su cijela industrija i životi ljudi koji u njoj rade.”  Kerridge je izračunao da je samo prošlog tjedna zbog masovnih otkazivanja izgubio 65 tisuća funti.

Svoj apel Kerridge je detaljnije objasnio u komentaru u The Guardianu: “Jučer sam razgovarao s kolegom kuharom koji ima Michelinovu zvjezdicu, čiji je restoran preko noći izgubio 50 posto prometa za ručak u idućih tjedan i pol. Kuhar s dvije Michelinove zvjezdice kojeg poznajem morao je zatvoriti svoj restoran do Božića jer mu većina osoblja ima covid. No, ne radi se samo o vrhunskim restoranima, već u cijeloj industriji – u kafiću u Marlowu u koji idem, vlasnik mi je rekao da je zabrinjavajuće tiho. Mnogi ugostiteljski od prosinca do siječnja rade 20-25 posto godišnjeg prometa. Ako to nestane ili se prepolovi, umjesto do biti imat će veliki gubitak, a mnogi i zatvoriti…to što imate manje gostiju ne smanjuje vam troškove,”napisao je Kerridge. Za sadašnji kaos okrivio je nedosljednu pandemijsku politiku vlade i neujednačeno provođenje mjera koje je zbunilo ljude , koja je zbunila ljude i revoltirala ih.

“Posljednji lockdown pokazao je koliko su restorani važni. Ljudi su još uvijek mogli kupiti hranu i alkohol, ali ono što je mnogima nedostajalo je društvena povezanost, žamor, razina energije. Bilo da se radi o malom lokalnom pubu ili kafiću, ili o svečanoj prilici u velikom restoranu s tri Michelinove zvjezdice – restorani su kucajuća srca naših zajednic i važan dio tkiva društva. A možda ih neće biti u Novoj godini,” upozorio je Kerridge.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

BRITANSKI CHEF TOM KERRIDGE U šest dana rezervacije su mi zbog omikrona otkazala 654 gosta

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min