Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako zaista uživati u posjetu ozbiljnom restoranu? Devet esencijalnih savjeta

restoran-gosti

Zagrebački su restorani prepuni. U fine dining restorane ovih se dana neovisno o ne baš niskim cijenama ne može ući bez rezervacije. U srijedu oko jedan u Manu2 ručalo je skoro pedeset gostiju. No, mnogi ljudi koji jedu u ozbiljnim restoranima često odlaze razočarani. 

Katkad i najbolji restorani imaju loš dan, ali u puno se slučajeva radi o tome da gosti naprosto ne znaju što da očekuju. Zato objavljujemo devet esencijalnih pravila za uživanje u dobrim restoranima.

1. Prvo definirajte budžet 

Neće vam biti osobito ugodno ako svaki čas morate razmišljati o tome koliko možete potrošiti i smijete li naručiti još jednu čašu vina ili desert. Umjesto da se bespotrebno nervirate, odredite koliko ćete potrošiti pa rezervirajte stol u restoranu čije su cijene usklađene s vašim budžetom za određeni dan.

2. Obavezno rezervirajte stol

Vremana kad smo upadali u restorane bez rezervacije definitivno su iza nas. Prije ručka ili večere obavezno rezervirajte stol. I vama i restoranu bit će ugodnije.

3. Informirajte se o žanru restorana u koji idete

Netko ne voli male porcije, a netko ne podnosi prevelike. Nekom idu na živce meniji s desetak sljedova, a netko drugi ne želi jesti samo goleme komade pečenog mesa. Netko ne voli malu djecu u restoranu a netko uživa u obiteljskoj atmosferi. Stoga prije rezervacije, točno provjerite u kakav restoran idete. Sve je na webu.

4. Razmislite o oblačenju

Striktni restoranski dress code više ne postoji. Ipak, nije lijepo ući u fine dining restoran u šilterici, trenirci i tenisicama. To se naprosto ne radi.

5. Nemojte za aperitiv naručivati likere ili bilo kakva druga slatka pića

Hrvati piju hektolitre likera. Međutim, svako slatko piće zatvara apetit i bitno mijenja percepciju okusa hrane. Likere ostavite za kraj, a kao aperitiv naručite suhe pjenušce, koktele koji nisu slatki ili pivo.

6. Nemojte jesti brzo

Svi znamo da nam brzo žvakanje efikasno smiruje osjećaj gladi, pa smo odjednom sretni i dobro raspoloženi. Međutim, brzo žvakanje uništava teksture i okuse, tako da na kraju nećete biti posve sigurni što ste zaoravo jeli i zašto ste to toliko platili.

7. Zaboravite na kečap i majonezu

U svim boljim restoranima hrana ima jasno definirani profil. Zato ste uostalom i odabrali određeni restoran. Najmasovniji kondimenti poput majoneze i kečapa upropastit će razlog zbog kojeg ste došli u određeni restoran. Majonezu i kečap čuvajte za kućne sendviče.

8. Nemojte naručivati wine pairing

Sommelieri će nas zbog ovoga mrziti, ali wine pairing uglavnom se svodi na gnjavažu; gost predugo čeka da bi dobio čašu nekog uglavnom prosječnog vina, koje mu se ne mora sviđati. Čak i u najvećim svjetskim restoranima poput Nome wine pairing je beznadno dosadan. Puno je bolje naručiti buteljku nečeg što volite i što ide uz hranu koju ćete jesti.

9. Sačuvajte mjesto za desert

Restoransko iskustvo vrlo često nije potpuno bez deserta. Budite umjereni sa slanim jelima i obavezno naručite desert.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.