Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Nomu mogao bi postati spektakularno mjesto, ali mora poboljšati sushi

nomu-sushi-g1

Nomu na Trgu bana Jelačića službeno se zove Wine and Sushi bar. U stvarnosti, Nomu ima najbolji izbor pršuta koji smo ikad vidjeli u Hrvatskoj, uključujući bar jednu genijalnu bellotu. Tu je i opširna selekcija stranih i domaćih sireva, puno maslinovih ulja, kao i vrlo dobra vinska lista: sasvim je jedinstveno da se svih osamdesetak ili više vina toče na čaše.

nomu-sala

Nomu je zagrebački projekt hrvatsko talijanskog ugostiteljskog veterana Alexa Nardina, koji je cijelo popodne gostima osobno rezao pršut; ne strojem nego, naravno, nožem. Čovjek sjajno barata nožem za pršut. 

nomu-prsuti

Alex Nardin, koji inače živi u Kini, bio je osnivač i vlasnik niza noćnih klubova i lounge barova na obali i u Zagrebu. Prije nekoliko godina u Primoštenu je otvorio  vinski bar s pršutom i sirom, koji baš nije išao najbolje. Kad je angažirrao jednog azijskog sushi majstora pa pršutima i siru dodao sushi i sashimi, posao je procvao. Prije par tjedana Nardin je otvorio zagrebački restoran posveće vinu, pršutima i sushiju.

nomu-gyoza

Ime Nomu posveta je restoranima Nobu koje Nardin jako poštuje, baš kao što voli Zumu, sličan primjer gastrotainment restorana oslonjenih na sushi. Nardinov zagrebački gastrotainement oslanja se pak na zaista nevjerojatnu selekciju pršuta, od nekoliko domaćih preko vrlo solidnih talijanskih do zaista fantastičog iberica (belotte).

Tu su nadalje veoma ukusna fusion jela. Takoyaki s bechamelom i mladim lukom imao je snažan okus hobotnice koja mu je glavni sastojak. Blago pikantni umak učinio je ove kuglice posve neodoljivima. Fine gyoze od govedine servirane su s izvrsnim, cvjetno-ljutim umakom od fermentiranih čilija.

nomu-takoyako

Sushi, međutim, nije na razini fusion jela a još manje na nivou pršuta. Sushi u Nomuu nije loš, dapače. Pojeli smo sve što se vidi na fotografiji. Riža je veoma dobra, a svaki je sushi profesionano napravljen. Ali, tuna je pomalo plastična, s neutralnim okusom, što nikad nije dobro. Kad bi počeo nabavljati uistinu dobru tunu i ozbiljnu ribu, Nomu bi vrijedio ocjenu više.

Vinska karta veoma je solidna kad je riječ o hrvatskim i iznimno dobra u stranim vinima. Baš sva vina toče se na čaše, što je utjecalo na visinu našeg računa jer smo popili jedno šest  čaša Ruinarta, pa butelju sjajanog suhog Tokaja Oremus i još dvije čaše Voštinić-Klasnić Škrleta. Nomu je primjer da se točenje puno vina na čaše itekako isplati.

nomu-oremus

Servis je skoro besprijekrono profesionalan, a ambijent spada među zaista najprivlačnije u Zagrebu; sjedite u izlogu na Trgu bana Jelačića, promatrate bezbroj ljudi koji prolaze najstrožim centrom grada, domahujete se s onima koje poznajete a istodobno ste na toplom i pijete šampanjac. Bolje ne može.

Nomu je vrsta lokala kakva je Zagrebu baš drastično nedostajala. Ali, žele li se ozbiljno baviti sushijem, moraju pronaći bolje dobavljače i početi razmišljati o stvarnim sastojcima za nigiri i sashimi: škampima, wagyu, ježincima, kamenicama, hamachiju…

NOMU

Trg Bana Jelačića, Zagreb

HRANA 3/5 (pršuti -5/5) VINA 4/5 AMBIJENT-5/5 SERVIS 4/5 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.