Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S MIRISOM DIMA, S OKUSOM SOLI Šest najboljih zagrebačkih roštiljarni za 2021.

batak-angus

Zagrepčani i dalje jedu ogromne količine ćevapa i pljeskavica, ali u Zagrebu nažalost radi sve manje roštiljarni vrijednih spomena Ova konstatacija nije paradoksalna. Ona je posljedica niza srednjoročnih procesa na tom važnom segmentu restoranskog tržišta.

Prvo, lanac Batak snažno se proširio pa je progutao velik dio konkurencije. Batak danas ima čak petnaest restorana. Drugo, neke svojedobno odlične roštiljarne poput Labusa zadnjih su se godina marginalizirale; Labus ostavlja dojam kao da će svaki čas propasti, što je zaista šteta.

Treće, neki se lanci, poput Gladnih očiju, smanjuju i zatvaraju pojedine ekspoziture. Četvrto, lanci kojima ide dobro katkad ne mare za kvalitetu; Magazinska klet primjer je uspješnog restoranskog biznisa s lošom hranom. Prije ili kasnije, takvi modeli nužno propadaju. Evo, dakle, prekratkog izbora najboljih zagrebačkih roštiljarni za 2021. Nažalost, ova lista uistinu nije mogla biti dulja.

1. Tvornica pljeskavica Kosta, Savska

tvornica-pljeskavica-kosta

Korpulentni gospodin Kosta i dalje mijesi pljeskavice svojim rukama, od svježe govedine, i priprema najbolji zapečeni grah u Zagrebu. Kad bi se Kostu nagovorilo da prodaje bar malo ozbiljnih buteljki, TPK u Savskoj ušla bi na listu petnaestak najboljih restorana u Zagrebu.

2. TPK, Cvjetno naselje

TPK u Cvjetnom osnovali su ljudi koji su najbliže surađivali s Kostom. Kad su se razišli, došlo je do spora oko imena. No, bivši su Kostini suradnici definitivno naučili zanat.

3. Batak Grill, Kajzerica

Batak je uvjerljivo najmodernija roštiljarna u Hrvatskoj koja uz bazični roštiljski meni prodaje urugvajski ribeye i niz sezonskih jela, koja se redovito mijenjaju. Batkova vinska karta bolja je nego u mnogim restoranima šire žanrovske definicije. Kokteli su korektni. Glavni Batkov problem jest nekonzistentnost servisa na raznim lokacijama. Restoran na Kajzerici izvrsno je uređen; interijer podsjeća na američki steakhouse.

4. Budweiser, Heinzelova

budweiser-korona

Pivnica Budweiser peče vrlo dobre ćevape, pljeskavice i bifteke. Ime kaže da je pivo dobro. Vinska lista nije loša, a Budweiser je doslovno stalno pun. I tako godinama.

5. Stari kotač, Petrovaradinska, Prečko

stari-kotac

Stari kotač drastičnno se modernizirao. Hrana je i dalje korektna, cijene niske, a vina su otprilike petsto posto bolja nego ranije. Na servisu treba još puno raditi.

6. Chevos, Adamićeva 

chevos

Ova gotovo kultna novozagrebačka gostionica uz standardnu roštiljsku ponudu drži i dugo odležane steakove. Vinska lista nije loša, a na pivskoj se nalaze dva ili tri dobra crafta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.