Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Američki Court of Master Sommeliers izbacuje šest članova zbog seksualnog zlostavaljanja

court-skandal-zrtve

Poslije istrage koja je trajala više od godinu dana, američki Court of Master Sommeliers odlučio je izbaciti šest master sommeliera iz svog članstva. Do istrage je došlo nakon što su se brojne žene iz vinske industrije koje su pripremale i polagale ispite pri Court of Master Sommeliers, žalile da su ih najprominentniji članovi te organizacije seksualno zlostavljali. Tvrdi se, također, da se kroz sustav mentorstva unutar Court of Master Sommeliers, žene kontinuirano ucjenjuju i da ih se fizički i emotivno maltretira.

U listopadu 2020. godine New York Times objavio je članak u kojem je dvadeset žena iz vinske industrije optužilo istaknute predstavnike Court of Master Sommeliers zbog prisile na seks u zamjenu za profesionalno napredovanje, zbog uznemiravanja eksplicitnim tekstualnim porukama, pa čak i zbog silovanja.

Neovisni pravnici godinu su dana provjeravali 22 slučaja optužbi za seksualno zlostavljanje, pa su rezultate istrage prezentirali Etičkom povjerenstvu CMS-a.

Sama činjenica su iz američkog Court of Master Sommeliers izbačeni neki njegovi utemeljitelji, sommelieri u poznatim restoranima i predavači na institucijama poput Culinary Institute of America, dovoljno govori o težini situacije.

Ovdje valja podsjetiti da je Court of Master Sommeliers najvažnija svjetska sommelierska udruga, čiji certifikati predstavljaju najviše stručne domete u sommelierskoj profesiji .

Seksualni skandal u američkom Court of Master Sommeliers još je jednom ukazao na golemi problem eksploatacije žena u ugostiteljskoj industriji. Posve je nesporno da su žene u svim segmentima ugostiteljske industrije veoma često izložene seksualnom zlostavljanju i ucjenjivanju, i da profesionalno napreduju mnogo sporije i teže od muškaraca.

U Sjedinjenim se Državama posljednjih godina o tome napokon počelo otvoreno govoriti, pa su neki svjetski slavni chefovi poput Maria Batalija razotkriveni kao masovni seksualni zlostavljači; Batali i njegov poslovni partner Joe Bastianich morali su u srpnju ove godine platiti oko 600 tisuća dolara odštete zaposlenicama koje su u njihovim restoranima bile izložene seksualnom zlostavljanju.

U Europi se o seksualnom zlostavljanju u restoranima, barovima i klubovima govori znatno rjeđe i tiše osim nekoliko slučajeva u Francuskoj, dok se u Hrvatskoj o tom iznimno značajnom problemu zasad doslovno šuti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.