Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHEF ALEX STUPAK Užasan je osjećaj otvarati restorane

stupak

Alex Stupak sutra otvara novi restoran u Waterline Squreu, na zapadnom Manhattanu. Radi se o taqueriji i četvrtoj ekspozituri njegova uglednog brenda Empellon. Prvi je Empellon otvoren još prije jedanaest godina. U povodu otvaranja novog Empellona, Stupak je na društvenim mrežama objavio par kratkih ali zapravo jako važnih rečenica.

“Užasan je osjećaj otvarati restorane….Suhoća u ustima, knedla u grlu, napadi straha koji paraliziraju. Nikad se nisam osjećao spremno ni dobro na dan otvorenja. To je ipak manje zastrašujuće nego mjesecima sjediti u mračnom restoranu, razmišljajući hoćeš li na kraju ipak sve izgubiti….” napisao je Stupak.

Alex Stupak velika je zvijezda američke i svjetske gastronomije. Proslavio se još vrlo mlad, kao slastičar u njujorškom restoranu WD~50. WD~50 bio je radikalni i genijalni restoran chefa/profesora filozofije Wylea Dufresnea, koji je za komunalnim stolovima servirao krajnje izvedenice molekularne kuhinje: neka su jela lebdjela nad tanjurima.

Stupak je bio toliko dobar da je WD~50, kad smo ondje večerali 2009. godine imao i poseban degustacijski meni za deserte, od tri do devet sljedova: mogli ste, dakle doći na večeru koja se sastojala isključivo od Stupakovih deserta.

Stupak se godinu ili dvije kasnije počeo redovito pojavljivati u medijima i suditi u masovno popularnim TV programima poput Chopped. Pokrenuo je vlastiti biznis i postao veoma uspješan s trideset godina. U restoranski je posao ušao s dvanaest, lažući da je stariji, da bi smio raditi u kuhinji. Nakon što ga je inspekcija ulovila u kuhinji jednog poznatog njujorškog restorana, Stupaku je ulaz u profesionalne krugove više manje bio zabranjen, pa je do punoljetnosti jedino mogao ići učiti slastičarstvo.

Alex Stupak je, dakle, uspješni veteran restoranske industrije. Pa ipak, kako svjedoči njegova objava, Stupak redovito dobiva napade anksioznosti uoči otvaranja novog restorana. Stupak je u svojih nekoliko rečenica sažeo najvažnije dileme i strahove restoranskog biznisa koji je, koliko god se činio glamuroznim i financijski privlačnim, zapravo dramatično nestabilan a u pandemiji još nestabilniji: hoće li sve biti u redu, hoće li restoran uspjeti, hoće li restoran propasti, hoću li sve izgubiti?  Znamo dosta restoratera i chefova koji se bar povremeno baš tako osjećaju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.