Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Danas se u zagrebačkom baru Bastion osam sjajnih prirodnih vina toči iz magnuma

bastion

Bastion u Masarykovoj, najuzbudljiviji  zagrebački vinski bar, ovu je subotu odlučio posvetiti magnumima. Bastionov subotnji program zove se Mangupski magnumi, a gosti će moći birati između osam magnuma renomiranih talijanskih, slovenskih i austrijskih vinara. Radi se isključivo o prirodnim vinima, što je u skladu s Bastionovom dugogodišnjom vinskom ideologijom.

U Bastionu se danas iz magnuma toči izvanredni, elegantni i bogati Burjin cuvee Stranice iz 2018. Burja je jedna od najuglednijih vinarija u Vipavi. Gordijino Belo Amfora dolazi iz berbe 2017. Gordija iz Ankarana prilično je popularna u Hrvatskoj, a Belo je cuvee malvazije, sivog pinota i sauvignona.

Uroš Klabjan, radikalni prirodni vinar iz Krasa, bit će zastupljen svojim Refoškom s bijelom etiketom. U Klabjanovom slučaju bijela etiketa  znači da loze nisu starije od 50 godina. Vina od grožđa starijih loza imaju crnu etiketu.

Austrijska vinarija Gut Oggau s Neusiedler See dobro je poznata hrvatskoj restoranskoj publici. Njihov cuvee Timotheus, koji se danas iz magnuma toči u Bastionu, sastoji se od 70 posto gruner veltlinera i 30 posto bijelog pinota.

Vinarija Barbara Avellino nalazi se u Oltrepo Paveseu, a cuvee Caotico napravljen je od barbere i hrvatice. Cokombera&Garella prirodna je vinarija iz Pijemonta, koja proizvodi vina od nebbiola, hrvatice i vespoline, s položaja u Bramaterri i Lessoni.

Iz vinarije Nicoletta De Fermo iz Abruzza u Zagreb su stigki magnumi Montepulciana d Abruzza iz 2017. dok pjenušac San Vito Sui Leviti iz 2019. dolazi iz vinarije Federico Orsi, iz Emilie Romagne. Radi se o nizu zaista iznimno zanimljivih vina, koja se toče iz magnuma, vjerojatno najpodesnijeg formata za čuvanje vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.