Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sjajna hrvatska aplikacija PlantOn spaja vas s OPG-ovima koji samo za vas uzgajaju povrće i dostavljaju vam ga na vrata

planton-g-1

Goran Markovanović i Mario Salai uhvatili su se u koštac s pitanjem s kojim ni država ne može izići na kraj: kako spriječiti propadanje plodnih slavonskih polja, od kojih poljoprivrednici odustaju zbog neisplativosti. Tražeći rješenje uzeli su u obzir cijeli proces proizvodnje i prodaje i odlučili ga riješiti kroz kratke lance.

planton-autori
Tvorci PlantOna Goran Markovanović i Mario Salai s vlasnikom OPG-a Tomislavom Kolarom

Kratke lance nabave, poput tržnica, pop-up placeva i prodaje na farmama, dakle lanci u kojima proizvođači hrane prodaju izravno kupcima, bez posrednika i trgovaca, u Europskoj uniji smatraju jednim od glavni aduta za budućnost prehrambenog sustava. Oni su već ugrađeni u temeljne poljoprivredne strategije EU, u zakonodavstvo, a neke zemlje ih i ozbiljno potiču.

U Hrvatskoj, kratki lanci se razvijaju na entuzijazmu i poduzetnosti pojedinaca i startupa. U slučaju Markovanovića i Salaia, preko njihove aplikacije PlantOn, koja kako kažu, malim OPG-ovima pruža siguran i pristojan život, a kupcima kvalitetno i zdravo povrće. 

planton-desktop

PlantOn direktno povezuje kupca i proizvođača. Korisnik aplikacije zakupljuje vrt u Slavoniji ili Baranji, na kojemu odabrani OPG za njega uzgaja povrće i tek ubrano ga dostavlja na kućnu adresu. Iznos koji korisnik uplaćuje putem aplikacije pokriva sve troškove održavanja vrta. OPG-ovi tako dobivaju sigurne i predvidljive prihode, a korisnici svježe i zdravo povrće na vrata. Korisnici mogu pratiti svoj vrt u realnom vremenu i ima potpunu sljedivost uz informacije o metodama kojima je povrće uzgojeno Dostava svježeg povrća iz slavonskih i baranjskih vrtova moguća je u sve dijelove Hrvatske. Aplikacija se mogu koristiti u cijeloj Hrvatskoj, jer je dostava nacionalna. PlantOn ima i potencijalne dodatne efekte. 

“PlantOn aplikacija otvara i nove prilike za zapošljavanje lokalnih poljoprivrednika, a bolji nadzor kvalitete i planiranje količine proizvoda smanjuje rizik od prevelike, nepotrebne proizvodnje i bacanja hrane,” kaže Goran Markovanović, “Prilikom najma vrta i na početku sadnje urod je u potpunosti već prodan, što pruža OPG-ima sigurnost i dodatnu motivaciju, a direktnom dostavom osigurava se bolja higijena i svježina povrća. PlantOn sustav omogućava da se prihod zadrži u rukama “malih” ljudi, čime će se zadržati kupovna moć i poboljšati ekonomija ruralnih dijelova Hrvatske.”  

Na web stranici www.planton.me moguće je odabrati jedan od tri paketa, ovisno o potrebama korisnika. Obiteljski s osam vrsta povrća, Prilagođeni  u kojemu kupac sam odabire vrste povrća ili Poslovni namijenjen samo firmama, u kojem se na na velikim površinama uzgaja povrće po izboru. Taj je paket osmišljen prvenstveno za restorane i hotele. Ako je jednom korisniku vrt prevelik za najam, može se udružiti s prijateljima i podijeliti troškove. U obiteljskom paketu, proizvođač je dužan na jednoj parceli uzgajati osam vrsta kultura, no autori aplikacije potiču proizvođače da nakon branja posade i dodatne vrste povrća ako kupac to želi. 

Osim uzgoja povrća, aplikacija nudi i sezonske nutricionističke savjete i recepte. “PlantOn je budućnost na kojoj će se bazirati poljoprivredna proizvodnja i razvoj novih tehnologija,” tvrde njegovi autori. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.