Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Natjecanje za izbor hrvatskog chefa na europskom Bocuse d’Oru održava se 9. prosinca u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama

bocuse-dor

Ove godine kvalifikacije za hrvatskog natjecatelja na najvažnijem svjetskom kuharskom natjecanju Bocuse d’Or, postaju značajan događaj u svijetu hrvatske gastronomske industrije.

Podsjetimo, Hrvatski kuharski savez organizira izlučno natjecanje za odlazak na europski Bocuse d’Or 9. prosinca u hotelu Minerva u Varaždinskim toplicama. Kvalifikacije za Bocuse d’Or održavaju se u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva, koji se odvijaju od 6. do 10. prosinca u Varaždinskim Toplicama.

U kvalifikacijama mogu sudjelovati svi chefovi koji su hrvatski državljani, stariji su od 23 godine, rade u restoranima koji imaju Michelinove zvjezdice, Michelinove preporuke ili u restoranima hotela s pet zvjezdica. Ili su već osvojili titulu državnog prvaka u kulinarstvu.

Ovim propozicijama Hrvatski kuharski savez želi na Bocuse d’Or privući što više chefova iz samog vrha domaće gastronomije. Zanimljiva je i činjenica da je glavni sponzor Bocuse d’Ora Metro, koji ujedno blisko surađuje s Michelinom; Metro je prije mjesec dana organizirao spektakularnu dodjelu Michelinovih zvjezdica i preporuka u Dvorcu Belaj u Istri.

Angažman Metroa u Michelinovim vodičima i u Bocuse d’Oru dio je njegove globalne politike podržavanja visoko kvalitetne restoranske industrije. U hrvatskom je slučaju taj angažman logičan; i Michelin i Bocuse d’Or afirmiraju hrvatsku gastronomiju na domaćoj ali još više na međunarodnoj razini. Hrvatska se tako počinje afirmirati kao gastrodestinacija, što nam dovodi više gastroturista, što opet izravno jača restoransku industriju (kao i vinsku industriju).

Pobjednik na kvalifikacijskom natjecanju za Bocuse d’Or, predstavljat će Hrvatsku na europskom Bocuseu, koji se priređuje u Budimpešti u proljeće iduće godine. Cilj je, naravno, da hrvatski tim u Budimpešti zauzme jedno od mjesta koja vode na svjetski Bocuse d’Or, koji se održava u Lyonu.

Riječ je o neformalnom ali stvarnom kuharskom svjetskom prvenstvu, na kojem su ove godine pobijedili Francuzi, drugi su bili Danci na čelu sa chefom iz Geraniuma (tri Michelinove zvjezdice) a treći Norvežani. Bocuse d’Or svakako je izvrsna prilika za afirmaciju chefova i restorana, kao i nacionalne gastronomije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.