Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

RETROVIZOR Damjanićev crni Clemente iz 2013. danas je ozbiljno svjetsko vino

clemente-crni-retrovizor-g

Tijekom godina skupljanja i profesionalnog kušanja vina, skupilo nam se dosta butelja. Vjerojatno par tisuća, koje držimo na raznim lokacijama podesnima za čuvanje vina. U našoj vinskoj knjižnici mnogo je vina koje smo probali prije više godina, i onda ga ostavili da vidimo kako će se razvijati. Tome je posvećen Retrovizor, nova povremena rubrika Kulta Plave Kamenice, u kojoj pišemo o starijim godištima važnih i poznatih hrvatskih i slovenskih vina.

Tipičan primjer vina koje se dramatično promijenilo i poboljšalo s vremenom jest crni Clemente iz 2013. godine porečkog vinara Ivana Damjanića. Crni Clemente iz 2013. prvi smo put probali u ljeto 2019. Bio je tvrd, zatvoren i nekomunikativan ali je pokazivao veliki potencijal.

damjanic-clemente

Magnum crnog Clementea iz 2013. otvorili smo prije par dana uz svisvetski ručak. Clemente i dalje izgleda mladoliko, s bogatom iskričavom rubinskom bojom i purpurnim nijansama. Bouquet je sada puno otvoreniji i zaokruženiji, s puno malina, kupina, borovnica, crnog ribiza, crne čokolade i duhana.

Na nepcu je vino skoro senzacionalno; u dvije i pol godine smekšalo se i zaokružilo. Tanini su i dalje intenzivni ali su postali gotovo slatki, čisti voćni okusi svježi su kao da je grožđe ubrano preklani a struktura je doslovno monumentalna, dostojna ozbiljnih svjetskih crnih vina.

Slučaj crnog Clementea iz 2013. pokazuje kako se vino može promijeniti u samo dvije i pol godine. S obzirom na uzornu svježinu i bogatstvo tanina, ovaj cuvee merlota, cabernet sauvignona, terana i frankovke (borgonje) u velikoj će formi biti još barem pet do sedam godina.

Ovih smo dana ponovno probali i Damjanićev bijeli Clemente iz 2017. koji je osvojio zlatnu medalju na International Wine Challengeu i Decanterovim Svjetskim nagradama.  Iz današnje je perspektive sasvim sigurno da su oba zlata bila zaslužena. Iduću ćemo bocu otvoriti za dvije godine.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

RETROVIZOR Damjanićev crni Clemente iz 2013. danas je ozbiljno svjetsko vino

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min