Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gaggan Anand optužio Michelin za rasizam. ‘Kako ocjenjuju indijske restorane kad nemaju nijednog inspektora Indijca?

gaggan-anand

Najpoznatiji indijski chef Gaggan Anand u nedavnom je intervjuu uredništvo Michelinova vodiča optužio za rasizam. Gaggan, čiji je nekadašnji restoran u Bangkoku dvaput zaredom proglaše  najboljim azijskim restoranom na World’s 50 Best Restaurants i dobio dvije zvjezdice, postavlja pitanje kako Michelin ocjenjuje indijske restorane kad nema nijednog inspektora Indijca. 

“Ne prihvaćam Michelin kao restoranski vodič,” rekao je Gaggan, “Michelin je ideologija i na sve gleda svisoka. Radi se o rasizmu, o potpuno rasističkom pristupu kuhinji.” 

Gaggan kaže da njegovom profesijom vlada nepovjerenje. “Gandhi nas je naučio da se može djelovati šutnjom, umjetnošću, očima. Što je jače od oružja? Moje oružje u kuhinji bila je hrana. Pripitomljavao sam ljude hranom, uvijek iznova.” Michelin je, tvrdi, ukaljan istočnim grijehom. “Nikad nisam pronašao indijskog inspektora. Čak i da je živio na selu pet godina ili da je oženjen Indijkom,  Indijanku, nikada ne bi mogao razumjeti razliku koju asafoetida čini u kachoriju, cvjetači ili gulašu. Nikad je neće razumjeti jer nije rođen u Indiji.

Kako Michelin može suditi o indijskoj kuhinji ako nema indijskog inspektora? Bi li Francuzi prihvatili da indijska tvrtka za proizvodnju guma dodjeljuje nagrade u Parizu? Pa zašto bismo mi? To što Francuz sudi o indijskoj hrani je čisti rasizam.” Gaggan Anand tijekom pandemije je zatvorio restoran u Bangkoku i otvorio novi, manji i potpuno drugačije koncipiran. Trenutno u Americi savjetuje jedan investicijski fond. Očekuje da će se za šest mjeseci moći vratiti na Tajland i ponovno otvoriti svoj restoran. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.