Na ovogodišnjem Bocuse d’Oru pobijedio je francuski tim na čelu s Dannyem Tissotom koji je vodio i sada vodi restorane s Michelinovim zvjezdicama. Drugo mjesto osvojila je Danska koju je predvodio Ronni Vexoe Mortensen iz čuvenog Geraniuma, kopenhagenskog restorana koji je dobio tri Michelinove zvjezdice davno prije Nome. Treća je bila Norveška s Christianom Andre Pattersonom, 28-godišnjem chefom koji je međunarodnu karijeru počeo stvarati još 2015. nastupom na S. Pellegrino Young Chefs.
Imena pobjednika ovogodišnjeg Bocuse d’Ora dokazuju da je riječ o uvjerljivo najvažnijem kuharskom natjecanju na svijetu. Bocuse d’Or, kojeg je 1987. godine utemeljio sam Paul Bocuse, u svijetu globalne gastronomije danas ima sličan značaj za afirmaciju nacionalnih gastronomija.
Međunarodna afirmacija hrvatske gastronomije od esencijalnog je interesa za hrvatski turizam, za hrvatsku restoransku scenu, za našu prehrambenu i vinsku industriju.
Stoga je zaista krajnje vrijeme hrvatski chefovi, restorateri i hotelijeri, kao i državne institucije poput Hrvatske turističke zajednice, počinju shvaćati Bocuse d’Or jednako ozbiljno kao što shvaćaju Michelin.
Riječ je naprosto o veoma snažnom promotivnom alatu koji efikasno funkcionira u većem dijelu svijeta i u baš svim našim važnijim emitivnim destinacijama.
U Varaždinskim se Toplicama u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza 9. prosinca organizira izlučno natjecanje za hrvatskog kandidata za europski Bocuse d’Or, koji će se u ožujku održati u Budimpešti. Mislimo da bi se svi ambiciozni hrvatski chefovi koji ispunjavaju propozicije trebali prijaviti na natjecanje u Varaždinu.
O pravilima međunarodnog i hrvatskog Bocuse d’Ora, kao i o varaždinskom kvalifikacijskom turniru, iscrpno ćemo pisati u ponedjeljak.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.