Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U povodu 175. rođendana Augustea Escoffiera u rezidenciji francuskog veleposlanika u Zagrebu održana je Epikurova večera

escoffier-6

Francusko-hrvatski chef Mika Alix priredio je prvu Epikurovu večeru održanu u Zagrebu. Gospodin Alix predsjednik je hrvatskog ogranka Escoffierovih sljedbenika, ugledne globalne kuharske organizacije koja okuplja neke od najvažnijih chefova na svijetu, uključujući primjerice Alaina Ducassea i Thierrya Marxa.

U povodu rođendana Augustea Escoffiera, utemeljitelja moderne francuske kuhinje (28.listopada 1846), Escoffierovi sljedbenici u cijelom svijetu organiziraju Epikurove večere, s istim menijem koji sastavljaju istaknuti francuski chefovi današnjice.

Ovogodišnje Epikurove večere održane su u Parizu, Monte Carlu, Lyonu, Montrealu, Moskvi, Zurichu , Chicagu, Šangaju, Hong Kongu i mnogim drugim svjetskim gradovima, kao i u Zagrebu. Meni za ovogodišnju Epikurovu večeru potpisali su Nicolas Sale, Michel Roth i Guy Legay. Sale je donedavno bio glavni chef pariškog Ritza, a Legay je kuhao u Ritzu od 1980. do 2000. godine.

Prva zagrebačka Epikurova večera održana je u utorak 2. studenog u rezidenciji francuskog veleposlanstva, uz nazočnost ambasadora Gaela Veyssierea. Uz gospodina Alixa, na zagrebačkoj su Epikurovoj večeri kuhali potpredsjednik hrvatskih Escoffierovih sljedbenika, čuveni slavonski chef Tomica Đukić i njegov brat Ivan, te Karlo Rep. Točila su se vina Damira Josića.

Na raskošnom meniju prve zagrebačke Epikurove večere osobito su se istaknuli multiteksturalni pačji rillettes s ribanim foie gras, dim sum s konfitom od patke, jastog a la Newburg i goveđi paleron Belle Epoque. Večera u rezidenciji francuskog veleposlanika protekla je u veselom i hedonističkom ugođaju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.