Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Iločki podrumi jučer su u zagrebačkom hotelu Academia predstavili najbolja vina iz recentnih berbi

“Prodajemo više vina nego 2019. Trenutno smo na 935 tisuća buteljki. Nadano se da ćemo do kraja godine doći do milijuna,” pričao nam je pomalo uzbuđenim glasom vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević uoči jučerašnje prezentacije nekih novijih vina ove jedinstvene vinarije, koja već godinama spaja visoku kvalitetu i široko dostupne cijene.

Zagrebačko predstavljanje izbora vina Iločkih podruma organizirano u hotelu Academia u Tkalčićevoj, proteklo je u znaku Principovca, jednog od najpoznatijih hrvatskih vinograda.

Principovac ima 125 hektara i s njegovih položaja dolazi grožđe za najbolja iločka vina. Stoga nije neobično da je jučerašnja prezentacija održana pod egidom Suho zlato Principovca. Jako je dobro da su i velike vinarije počele afirmirati svoje najvažnije terroire.

Stotinjak uzvanika na jučerašnjem je tastingu prvo probalo tri graševine. Vrhunsku iz 2020, Grand Collection iz 2018. i Veliku berbu iz 2011. Mlada je graševina uobičajeno elegantna i dobro strukturirana. Grand Collection je vino koje je osvojilo zlatnu medalju na International Wine Challengeu, samo sr na prezentaciji točilo iz magnuma. 

Grand Collection iz 2018, u ovom je trenutku fenomenalno bogato vino, prepuno meda, oraha, suhog voća u potpuno suhom okviru (ima manje od dva hrama šećera) s dugim, mineralnim završetkom.

Velika berba iz 2011. još je vibrantna, snažna i razmjerno svježa, što pokazuje koliko suhe  graševine mogu trajati i kako dobro stare.

Slijedila su dva chardonnaya, Vrhunski i Grand Collection iz 2018, a zatim tri traminca. Vrhunski traminac iz 2020. bogato je, izrazito energično vino s puno ruža i ličija na nosu i svježe slasnosti na okusu. Traminci su često umorni. Ovaj traminac živahan je, temperamentan i posjeduje veliki gastronomski potencijal. Bezbroj hrvatskih restorana koristi pojedine azijske sastojke i tehnike.

Novi Vrhunski traminac Iločkih podruma perfektno se slaže s đumbirom, raznim vrstama čilija, začinima za curry, limunskom travom, umakom od soje, kokosovim mlijekom, vjerojatno i kimchijem. Radi se definitivno o vinu koje bi trebao držati svaki restoran na bilo koji način povezan s azijskim utjecajima.

Poluslatki traminac iz serije Principovac iz 2019. raskošan je ali još malo premlad, pa nije dosegao kompleksnost karakterističnu za vina iz te posebne linije.

Uspješno predstavljanje najboljih suhih vina Iločkih podruma (uz jedno poluslatko) vodila je Karmela Tancabel, članica uprave jedne od najvažnijih hrvatskih vinarija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.