Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Diageo u Kini gradi veliku destileriju malt whiskyja vrijednu 75 milijuna dolara

diageo-kina-2

Najveća zapadna alkoholna kompanija Diageo najavila je novu investiciju, spektakularnu destileriju u Kini. Diageo Eryuan Malt Whisky destilerija u okrugu Eruyan u provinciji Yunnan proizvodit će prvi Diageov single malt viski porijeklom iz Kine. 

Detalji investicije službeno su predstavljeni na posebnoj svečanosti u utorak, 2. studenoga u Eryuanu, na kojoj su bili dužnosnici pokrajinskih i lokalnih kineskih vlasti i predstavnici industrije. 

“Kina je najveće svjetsko tržište alkoholnih pića i potražnja za whiskyjem brzo raste među potrošačima srednje klase koji žele otkrivati ​​i uživati ​​u finim whiskyjima,”, rekao je predsjednik Diagea za azijsko-pacifičku regiju i globalna putovanja Sam Fischer.

“Danas slavimo još jedan značajan iskorak, proizišao iz naših lokalnih uvida i Diageova globalnog iskustva u whiskyju, kojima želimo oduševiti sljedeću generaciju kineskih potrošača whiskyja.”

Na više od 2100 metara nadmorske visine, teren za destileriju površine 66.000 četvornih metara odabran je zbog umjerene klime, prirodne biološke raznolikosti i pristupa prirodnoj izvorskoj vodi na jezeru Erhai, Yunnan.

Diageo je po vrijednosti najveći proizvođač alkhola na svijetu, iza kineskih kompanija Kweichow Moutai i Wuliangye-Yibin.  Destileriju će dizajnirati i sagraditi u sklopu akcijskog plana za održivost Diageo Society 2030: Spirit of Progress, što znači da će svi materijali biti ugljično neutralni sva će se voda reciklirati i destilerija neće stvarati otpad. U sklopu destilerije bit će veliki interaktivni centar za posjetitelje.  

pernod-ricard-kina
Pernod Ricard gradi golemu destileriju u Sečuanu

Diageov konkurent Pernod Ricard, najveći svjetski proizvošač whiskyja, prije dvije je godine najavio gradnju velike, samoodržive destilerije whiskyja s centrom za posjetitelj na površini od 13 hektara u Sečuanu, investiciju od 150 milijuna dolara. Emeishan Malt Whisky Distillery, koji su projektirali slavni kineski arhitekti Neri&Hu, trebala se otvoriti ove godine kao prva destilerija ovog tipa u Kini.

Potražnja za destilatima u Aziji snažno raste, a Kina predvodi trend. Najbrže raste tržište škotskih whiskyja, premium brendova i rijektih whiskyja koji se prodaju na aukcijama. Trendove predvode mlađi kupci srednje klase i više kupovne moći, koji nisu bili izloženi whiskyju pa ga sada otkrivaju s puno entuzijazma.

“Dečki u Aziji zaista dižu ljestvicu u kušanjima whiskyja, karte za specijalna kušanja ponekad se prodaju za nekoliko tisuća dolara, otvaraju sve moguće boce,” rekao je lani za Forbes Jonny Fowle, jedan od glavnih specijalista za destilate u aukcijskoj kući Sotheby’s. “U Kini je prilično uobičajeno da se kod kuće otvaraju boce whiskyja čija vrijednost prelazi 50 tisuća dolara po boci.”

U masovnijem segmentu tržišta, prodaja raste oko 11 posto godišnje, proda se više od 560 milijuna dolara whiskyja. Najpopularniji brend je Pernod Ricardov Chivas Regal.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.