Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što zapravo jedemo u prosječnim pizzerijama i burger barovima? Ništa dobro

pizza

Pizzerije i burgeri nedodirljivi su vladari hrvatskih tržišta brze hrane. Popularnost pizza i hamburgera zadnjih je godina toliko porasla da mnogi lokali drže i jedno i drugo; pojedine žanrovski specijalizirane pizzerije uvele su ili se spremaju uvesti posebne jelovnike s burgerima.

Pizze u Hrvatskoj mogu biti fenomenalne, od Rumorea u Labinu do Franka u Zagrebu. Burgeri također mogu biti briljantni, od Gulosa u Dubrovniku do najcjenjenijih zagrebačkih burgera.

Međutim, u većini se ostalih slučajeva radi o sasvim mediokritetskoj hrani, koja počiva na četvrtorazrednim sastojcima. Ovdje smo izdvojili tri strukturalna kvalitativna problema na hrvatskoj sceni pizza i burgera.

1. Sir za pizze

Sir je najvažniji sastojak industrije pizzerija. Skoro sve pizze sadrže obilnu podlogu od sira, a mnoge i posebne dodatke od raznih sireva. U boljim je pizzerijama mozzarella već dugo standard, a u onim još boljima koriste se bivolja mozzarella, fior di latte ili burrata.

Međutim, predstavnici jednog velikog distributerskog lanca tvrde kako 90 posto hrvatskih pizzeria i dalje upotrebljava jeftini industrijsku gaudu i druge topive sireve najnižeg ranga kvalitete. Loš sir jamstvo je za lošu pizzu, baš kao i loše tijesto i loša rajčica. Nažalost, čak i neke ambicioznije pizzerije upotrebljavaju vrlo lošu rajčicu. San Marzano još je uvijek relativna rijetkost.

2. Pljeskavica u hamburgerima

Glavni kriterij kvalitete bilo kojeg lokala s burgerima sasvim je jasan. Radi se o porijeklu pljeskavice. Da bismo uopće mogli govoriti o dobrom burger baru, pljeskavice se moraju izrađivati u lokalu. Burger barovi i restorani koji koriste kupljene pljeskavice velikih mesnih kompanija ili manjih mesnica, a priori su inferiorni. Evo zašto.

Prvo, ako koristite pljeskavicu koju je netko drugi proizveo nikad zaista ne znate što je unutra. U mljeveno meso stavlja se svašta. Drugo, ako koristite tuđe pljeskavice ne možete kontrolirati kvalitetu ni okus burgera. Treće, unaprijed proizvedene pljeskavice nužno sadrže starije meso od pljeskavica, koje samo pripremate u svom lokalu. Burgeri od kupljenih pljeskavica čisti su fake food, ali su nažalost prilično rašireni.

3. Peciva za hamburgere

Peciva su kronični problem domaće scene hamburgera. U Hrvatskoj nema dobavljača ni proizvođača svježih peciva za hamburgere kadrog svakodnevno isporučivati velike količine peciva konzistentne kvalitete. Tu ulazimo u sferu opće niske kvalitete hrvatske pekarske industrije, o čemu smo nedavno pisali.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.