U subotu navečer gledali smo emisiju Eat the Week britanskog tv chefa Simona Rimmera. Rimmer, koji nije profesionalni kuhar već televizijski prezenter, u tom serijalu savjetuje nesigurne i kuhanju nevješte domaćice kako da svojim ukućanima skuhaju nešto zanimljivo ali relativno jednostavno. U jednom trenutku Rimmer iz zamrzivača vadi tvornički narezani luk, baca ga u posudu i na njemu počinje dinstati neku govedinu.
Takav je postupak dopustiv i normalan u hotelima niže i srednje klase gdje se pripremaju jela za nekoliko stotina ljudi. Ali je potpuno nedopustiv u kućnom kuhanju.
Korištenje zamrznutog nasjeckanog luka iz trgovine antipod je kućnog kuhanja i pobijanje same ideje da bi ljudi koji kuhaju kod kuće trebali steći određene kulinarske vještine.
I u mnogim drugim televizijskim emisijama gledateljima se više manje otvoreno sugerira da koriste proizvode koji će njihova jela učiniti zapravo lošijima i manje zdravima, i koji sigurno neće unaprijediti ničije znanje o kuhanju. Evo liste tipičnih proizvoda koje ne biste trebali imati kod kuće, premda ih televizije uporno propagiraju.
Nigella Lawson kroz cijelu svoju karijeru u knjigama i na televiziji reklamira Knorrove kocke za juhu. Osim što nisu baš ukusne i uglavnom su nezdrave zbog viška soli, kocke za juhu potpuno su bespotrebne. Povrtni ili riblji temeljac možete skuhati već za pola sata do sat vremena. Kad je riječ o mesnim temeljcima, potrošite nekoliko sati jedne subote ili nedjelje, skuhajte veću količinu, zamrznite u male porcije pa idućih mjesec dana uživajte u kuhanju juha, umaka, rižota…
Šumsko voće ne podnosi smarzvanje, zbog visokog postotka vode. Priprema kolača sa smrznutim šumskim voćem jedna je od najgorih kulinarskih navika doba industrijske hrane. Puno je bolje koristiti dobre džemove od kupina ili borovnica kao i svježe borovnice, kupine ili ribizle izvan sezone. Jamie Oliver, međutim, u zadnjih nekoliko godina iz svog zamrzivača redovito vadi i šumsko voće.
Svježih jagoda, borovnica i kupina u supermarketima ima cijelu godinu. Naravno da su po zimi uglavnom bezokusne. No i takve su jagode jedno tisuću puta finije od zamrznutih jagoda.
Valjda sve hrvatske TV kuharice osim Petre Jelenić povremeno reklamiraju margarin u pripremi kolača i tijesta. U Kuhanje je IN Nove TV, margarin se redovito pojavljuje u slatkim receptima. Osim što kolačima daje neugodni miris jeftinih industrijskih peciva, margarin zaista ne omogućuje da napravite dobra tijesta . Da biste postigli zadovoljavajuću teksturu prhkog, dizanog ili lisnatog tijesta, naprosto morate koristiti maslac.
Grah i slanutak vrlo dobro podnose konzerviranje. Grašak je pak izvrsno podnosi zamrzavanje. Smrznuti je grašak blizak svježem grašku koliko smrznuto povrće može biti blizu svježem. Utoliko je potpuno besmisleno kupovati konzervirani grašak.
Želite li zaista kuhati zaboravite na zamrznuto ljetno povrće i smrznuti špinat, koji redovito koriste strani i domaći TV kuhari. Špinat se skuha za par minuta a zamrznuto ljetno povrće, dok su ga tržnice prepune, čista je antipropaganda kuhanja i uživanja u hrani. Riječ je o proizvodima koji se zbog logističkih razloga smiju koristiti u velikim hotelskim, studentskim ili vojničkim kuhinjama ali nipošto u kućnom kuhanju.
Luk je početak svakog kuhanja. Bez luka ne možete skuhati temeljce, umake, pripremiti marinade, razne salate, rižote, čitav niz pečenja i još više nadjeva. Ako ne želite sjeckati luk kod kuće, bolje da se uopće ne bavite kuhanjem.
Tartufata sadrži sasvim mali postotak tartufa, dok joj miris daje ulje tartufa, koje pak nije napravljeno od tartufa nego sadrži kemijski spoj koji imitira aromu tartufa. Ako ste ovisnik o mirisu tartufa, radije kupite to ulje (koje jako ne volimo) pa sami kod kuće nakapajte svježe šampinjone ili bukovače. Dobit ćete kućnu tartufatu, koja je svježija, zdravija i jeftinija od one iz dućana.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.