Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trinity Sweets u Zaprešiću simpatična je i poštena slastičarnica koja radi neobično lagane kolače

trinity-kava

Kad vas GPS dovede u bezlični stambeni kvart u Zaprešiću, mogli biste pomisliti da vas je zeznuo. Upisali ste Trinity jer ste htjeli probati kolače u novoj slastičarnici Trinity o kojoj pišu svi hrvatski mediji, a iskrcao vas je pred Trinity kafićem. No, odmah iza Trinityja, kad prođete kroz kratki prolaz, smješten je drugi Trinity, točnije slatičarska manufaktura Trinity Sweets.

Trinity Sweets vodi dvadesetogodišnjakinja Ruža Šimić s tri suradnice. Slatičarnica je lijepo je uređena, u prozračnim pastelnim i zlatnim bojama, s fino aranžiranom staklenom vitrinom (samo šest vrsta kolača) i privlačnom vitrinom sa zanatskim sladoledima.  Dizajn slastičarnice precizno najavljuje njenu ponudu.

Ruža Šimić radila je s Robertom Hromalićem u njegovoj najboljoj hrvatskoj fazi u nekadašnjem restoranu Time (Hromalić je prije toga radio u pariškom Le Meuriceu i kao sous chef Yanna Couvreura). U Timeovoj slastičarnici radilo se striktno i precizno, sa zlatarskim vagama i najboljim sastojcima. Sve je bilo podređeno procesu, čak su i stolovi rađeni po narudžbi kako bi višesatno stajanje slastičarima bilo lakše. Kad stasate u takvim uvjetima, to vam vjerojatno postavi određene kriterije.

U slatičarnici u Zaprešiću, Ruža Šimić njeguje bitno drugačiji stil slatica od Hromalićeva. Prvo što privlači pažnju u njenim kolačima je lakoća. Kreme su gotovo eterične, glazure tanke i napete, biskviti nježni, čak je karamel u čokoladnom Meteoru, jednom od kolača koji nam se najviše svidio, svilen i lagan, napravljen bez ikakve težine i ljepljivosti. I najvažnije od svega, a tako rijetko u hrvatskim slatičarnicama: okusi glavnih sastojaka izvučeni su dosljedno i prilično precizno. Većina hrvatskih slatičarnica uporno proizvodi slastice s okusom šećera i masnoća, umjesto da ih koriste za isticanje karakteristika čokolade, voća i ostalih sastojaka.

U Trinityju smo probali četiri kolača. Najviše nas je zanimao sezonski Kesten, od moussea od kestena, s gelom od kruške i bakarat biskvitom. Kolač je presladak da bi mu kruška, klasična pratiteljica kestena u slaticama, dala dovoljno svježine, ali okus kestena je raskošan, nema hrapavosti koja prečesto prati kreme i punjenja od kestena i, sve u svemu, riječ je o jednoj od originalnijih interpretacija kestena koje smo zadnjih godina probali u hrvatskim slatičarnicama.

Coffee Addiction je ostavio najbolji dojam jer je bogat, kremast i blag, a ima vrlo bogati okus cappuccina, dok je Golden Apple, efektna mala zlatna jabuka od karameliziranih jabuka i moussea od karamelizirane bijele čokolade još jedna elegantna, izrazito sezonska slastica. Za ljubitelje “težih”, bombastičnih kolača definitivni izbor je Meteor, koji zbog zemlje od čokolade kojom je obložen zaista izgleda kao meteor, a u jezgri nosi raskošni karamel i kremu od čokolade. Težih smo napisali u navodnicima jer je i ovaj Trinityjev projektil od čokolade i karamela barem tri puta nježniji od bilo kojeg sličnog kolača u hrvatskim slatičarnicama.

Trinity Sweets postavljen je u dobrom smjeru. S još više preciznosti i malo više, ne znamo kako da to nazovemo, profesionalne drskosti, mogao bi postati novi trendseter na sceni hrvatskih slastičarnica. S obzirom na mladost tima, ako ništa drugo imaju golemu prednost vremena.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.