Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Inici i Desti ekstremno su moćna i ekspresivna vina iz Priorata, koja srećom ostaju elegantna i pitka

priorat-inici-desti-g

Priorat je mala katalonska regija udaljena oko dva sata vožnje od Barcelone, obilježena ekstremnim vinogradarskim uvjetima. To znači da se najviši vinogradi nalaze na 800 metara nadmorske visine, s nagibima od 15 posto. Loze rastu na terasama i obrađuju se gotovo isključivo ručno.

Ljeta su drastično vruća, duga i sušna ali su zime hladne, tako da se prosječna godišnja temperatura kreće između 15 i 16 stupnjeva (premda u srpnju i kolovozu redovito prelazi 35 stupnjeva) uz 400 do 600 milimetara kiše. Najvažnije su sorte garnacha i carinena, uz dosta syraha i cabernet sauvignona.

Vinsku proizvodnju u Prioratu obnovio je, prije četrdesetak godina, čuveni Rene Barbier. Njegov Clos Mogador i danas dobiva vrlo dobre ocjene. Najpoznatije vino iz Priorata svakako je L’Ermita Alvara Palaciosa. Buteljka L’Ermite košta između 800 i 1200 eura, što je čini jednim od najskupljih španjolskih vina uz Pingus iz Ribere del Duoro.

Pere Ventura uspješni je katalonski poduzetnik s dugom obiteljskom vinskom poviješću. Pere Ventura etablirao je brend luksuznih pjenušaca koje prodaje pod svojim imenom, da bi prije desetak godina pokrenuo Merum Priorati, projekt fokusiran na visoku kvalitetu sa šire prihvatljivim cijenama.

inici

Ovih smo dana probali dva vina iz podruma Merum Priorati. Riječ je o Iniciju iz 2018. i nešto skupljem Destiju iz iste berbe. U oba vina dominira garnacha, uz dodatak carinene, syraha i nešto caberneta.

Desti je napravljen od zrelijeg grožđa i dulje je vrijeme proveo u barriqueu. Inici je svježiji, s vidljivo višim kiselinama.

Oba su vina, dakle, radikalna i fenomenalna. Radikalna znači da alkoholi prelaze 15 posto. Inici je deklariran na 15,5 a Desti na 16 posto, ali smo prilično sigurni da bi laboratorijska analiza pokazala i malo više postotke.

Nadalje, oba su vina drastično gusta: ekstrakti su vjerojatno blizu 40. Međutim, Inici i Desti istodobno su glatki, elegantni, prepuni finih zrelih tanina i svježeg crnog bobičastog voća zaokruženog u list cigare i crnu čokoladu.

Inici se može piti odmah, dok Destiju treba još barem godinu dana u boci da bi se smirio i pokazao sve svoje dobre strane.

Inici na Vivatovoj polici košta 150, a Desti 250 kuna. Oba vina skoro redovito, na svim mogućim svjetskim ocjenjivanjima, dobivaju između 91 i 96 bodova.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.