Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Likeri od višanja zapravo su idealno piće za jesen. Testirali smo Adrijin liker od maraske

maraska-3

Usred smo prave jeseni. Ljeto već pada u zaborav, ali još se nismo spremni odreći toplih sunčanih okusa. Idealno je vrijeme da iz ormara izvadite voćne likere. Likeri od višnje Maraske vjerojatno su najpopularniji voćni likeri. Iako su ih proslavili Talijani, njihova domovina je Dalmacija, Zadar i okolica.

Nekadašnja kultura likera od Maraske u novije se vrijeme pomalo izgubila, zbog novih trendova i višedesetljetnih kampanja protiv šećera koje su pogodile i plemenita slatka pića. No, likeri su i dalje najpopularnije alkoholno piće u Hrvatskoj. A likeri od višanja, domaći i profesionalno proizvedeni, u samom su vrhu ljestvice.

adria-liker-maraska

Kad kažemo likeri od višanja govorimo o širokoj kategoriji. Ovoga tjedna, međutim, bavimo se Adria likerom od višnje Maraske iz okolice Zadra, koji proizvodi i prodaje zagrebački Dupin, a prodaje njihov lanac trgovina Deliicije.

Zbog poznatog, vrlo specifičnog okusa Maraske, likeri od ove vrste višanja komplicirani su balans između sočnih, crvenih aroma višanja koje vole svi i slatko-gorkih, marcipanskih, pomalo medicinskih nota koje privlače najgorljivije fanove likera od Maraske ali mogu biti problem za druge kupce.

Adrijin Liker od Maraske odlučno je na voćnoj strani. Pun koncentriranog okusa višanja dozrelih na suncu, s blagom slatkasto-gorkom notom Maraski, srednje gust, svilenkast, živahne tamnocrvene boje i gladak, u ustima je bomba puna voćne sočnosti. Na mirisu malo podsjeća i na pitu s višnjama, a na aftertasteu, na kojem se osjeti višak šećera u odnosu na višnje, ponovno se javljaju tamne note Maraski i fino integrirani alkohol koji likeru daje tijelo ali nimalo ne peče.

Puno lakši i vedriji od glasovitih likera od višanja, Adrijin liker od Maraske idealan je za koktele s naglašenim voćnim okusima poput Singapore Slinga, svakako ga treba testirati u Sand and Stone, najklasičnijem koktelu s likerom od višanja koji zbog vermuta i whiskyja puno bolje ispada s likerima od Maraske koji imaju manje marcipanskih a više voćnih nota. Želite li nešto lakše, brže i veselije, samo dodajte malo likera od Maraske u čašu jednostavnog pjenušca i dobit ćete instant hit za svaki party.  

Liker od Maraske možete poslužiti kao digestiv, s finom tamnom čokoladom i par zrna cvijeta soli. U kući smo imali Lindt 70% Mild koji je odlično išao uz Adrijin liker, gorča čokolada bila bi prejaka. No, možda najpopularnija primjena likera od višnje je u čokoladnim desertima. Dva-tri dasha u mousseu od čokolade ili čašica u ovim mini browniesima inspiriranima Manhattan koktelom raspjevavaju okuse čokolade i daju elegantne, vesele deserte. Adria Liker od višnje Maraske može se kupiti u više izdanja, u bočicama od 100 i 200 mililitara ili bocama od pola litre i litre.

Singapore Sling

Singapore-Sling-cocktail
  • 20 ml  gina
  • 7 ml Benedictine likera
  • 7 ml Grand Marniera
  • 7 ml Adria likera od višnje Maraske
  • 30 ml  svježeg soka ananasa
  • 115 ml svježeg soka limete 
  • 1 dash Angostura bittera
  • dobro ohlađene gazirane vode
  • kriška naranče 
  • višnja 

U shaker stavite led, gin, Benedictine, Grand Marnier, liker od Maraske, sok ananasa i limete i bitter. Šejkajte dok se sve dobro ne ohladi. Procijedite u highball čašu punu leda i prelijte gaziranom mineralnom ili soda vodom. Garnirajte narančom i višnjom.

Manhattan brownies

manhattan-brownies
  • 350 g tamne čokolade, najmanjem 65 posto 
  • 80 g maslaca
  • 150 g šećera kristala
  • malo ekstrakta vanilije
  • 3 jaja na sobnoj temperaturi
  • 150 g glatkog brašna
  • 3 g soli
  • 30 ml Adria likera od višnje Maraske
  • 15 ml slatkog vermuta
  • Za ganache
  • 130 g chocolate chipsa
  • 240 ml punomasnog slatkog vrhnja
  • 60 ml bourbona
  • višnje iz likera za ukrašavanje  

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pleh prekrijte papirom za pečenje.

Na pari otopite čokoladu i maslac, miješajte dok ne dobijete glatku masu. Maknite s vatre pa umiješajte kakao, šećer, jaja i ekstrakt vanilije. 

Pažljivo umiješajte brašno i sol pa dodajte liker od Maraske.  

Ulijte tijesto u pleh i pecite 25-30 minuta ili dok browniese ne dobiju lijepu sjajnu koricu.

Izvadite iz pećnice, pustite da se prohladi 5 minuta, pa čačkalicom u browniesima probušite rupice po cijeloj površini i premažite slatkim vermutom. 

Pustite da se skroz ohlade i za to vrijeme pripremite ganache. 

U vatrostalnu posudu stavite chocolate chips. Vrhnje zagrijte, čim se na površini pojave sitni mjehurići skinite s vatre i prelijte chipse. Pustite da stoji 39 sekundi pa promiješajte da se čokolada rastopi do kraja. Umiješajte bourbon i pustite 30 do 45 minuta na sobnoj temperaturi. Hladeći se, ganache će se zgusnuti.

Kad se sve ohladi, premažite browniese ganachem, možete to napraviti dok su još u plehu ili ih prvo izvaditi tako da ih podignete iz pleha skupa s papirom za pečenje. Kad namažete browniese, narežite ih na otprilike 16 komada i svaki ukrasite višnjom.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.