Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Crni Kaštelet u butelji nije posve loše vino, ali ima točno nula karaktera

kastelet

Kaštelet je bio jedan od prvih profesionalno razvijenih brendova hrvatske vinske industrije. Zagrebačka je televizija prije četrdesetak godina bila prepuna reklama za Kaštelet, vino se proizvodilo u crnoj i bijeloj varijanti, punilo u butelje i u litrene boce, te se prodavalo na vidljivim mjestima u supermaketima i manjim trgovinama koje su u ono vrijeme bile znatno brojnije od samoposluživanja.

Zanimljivo je da se crni Kaštelet proizvodio od plavca, vranca ali i dobričića, sorte od koje je nastao plavac mali . Kaštelet je bio jedan od najvažnijih, ikonografskih proizvoda splitskog Dalmacijavina, svojedobno moćne kompanije koja već dvadesetak godina propada.

Ovih smo dana u kvartovskom samoposluživanju naišli na buteljku Kašteleta za tridesetak kuna. Prema web stranici Dalmacijavina, današnji se Kaštelet proizvodi isključivo od plavca s Pelješca, ali na službenoj web stranici Dalmacijavina također piše da Kaštelet ima 12 posto alkohola, dok na butelji koju smo kupili stoji 14 posto.

Tehnički gledajući, Kaštelet je relativno korektno vino: nema viška hlapivih kiselina, nema neugodnih i nepoželjnih mirisa, nije refermentiralo: enolog je, dakle, obavio svoj posao.

Problem je, međutim, u tome što Kaštelet ima točno nula karaktera: u njemu je teško prepoznati plavac mali, ne miriše ni po čemu specifičnom, a na okusu se osjeti tek malo slatkog tamnog voća. Riječ je nažalost o potpuno bezličnom vinu, koje baš ničim ne opravdava svoj ikonografski ststus iz osamdesetih godina. Na ovako neutralnoj vinskoj bazi ne može se graditi prepoznatljivi brend. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.