Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stigao je Dom Perignon iz 2012. Mlad je i veličanstven.

perignon-2012-2

Dom Perignon nedavno je na tržište pustio berbu 2012. Vino je ovih dana stiglo i u Hrvatsku, a jučer smo ga prvi put probali. Berba 2012. smatra se jednom od tri najbolje ovostoljetne u Champagni, zajedno s 2002. i 2008. Proširimo li vremenski kontekst za još desetak godina, 2012. često se uspoređuje s 1990. i 1996.

Glavna značajka 2012. godine jest optimalna zrelost i crnog pinota i chardonnaya, zahvaljujući veoma sunčanom ljetu i ranoj jeseni, ali i izrazito visoke kiseline. U pojedinim su berbama s puno sunca i visokim kiselinama čak i najugledniji brendovi poput Perignona i Cristala riskirali s prekasnom berbom, istražujući što će se dogoditi ako se chardonnay ostavi još desetak dana dulje na lozi.

Tipični primjeri poigravanja s kasnijom berbom bile su 1996. i 2002. Šampanjci iz tih godišta dobili su ultimativno visoke ocjene na prvim kušanjima, ali danas se smatra da su prebrzo ostarjeli. “Godine 2002. definitivno smo brali prezreli chardonnay,” ocjenjuje Vincent Chaperon, Perignononov chef de caves. “Zbog toga je Perignon iz 2002. danas prepun maslaca i brioša. Ovu bih berbu stoga radije usporedio s 2008. kad smo brali nešto ranije i izbjegli prezrelost.

I doista, Perignon iz 2012. asocira na 2008. i po mladosti i po strahovito snažnoj, čeličnoj strukturi visokih kiselina.

Bouquet novog Perignona zasad se sastoji od stilski tipičnog pepela, koji DP izdvaja na svakom slijepom kušanju, biljnih elemenata poput mente i komorača, citrusnih nijansi, đumbira i dosta snažnog osjećaja mineralnosti. Okusi i tekstura su vibrantni, hiperenergični, s dominantnim limunasto-kremastim naglascima, đumbirom i tragovima lješnjaka i kave.

No, ono što najviše impresionira su besprijekorna elegancija i balans Dom Perignona iz 2012. koji pokazuju da je riječ o veličanstvenom vinu koje se, međutim, devet godina poslije berbe nalazi u još sasvim mladoj fazi.

Perignon iz 2012, kojeg distribuira MIVA, kušali smo u Theatriumu, uz raskošni chawanmushi s jakovskom kapicom i beluga kavijarom i file trilje na tartaru od škampa s kremom od buče i vrganjima. Novi Perignon izvrsno se složio uz oba ova jela visokog stila. Dom Perignon iz 2012. trajat će još tridesetak i više godina, a za godinu ili dvije mogao bi vrijediti čistih 100 bodova.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.