Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ispravno je što Udruga ugostitelja traži da se ukine porez na napojnice. No, gotovo nitko od njih ne nudi plaćanje napojnice karticom

napojnice

Kad plaćate račun u zagrebačkom Vinodolu, konobari vas pitaju želite li staviti i napojnicu na karticu. Vinodol već dugo vremena nudi mogućnost plaćanja napojnice karticon i to u iznosima od 10, 15 illi 20 posto.

Više smo puta pitali Vinodolove konobare kako se raspodjeljuje novac od napojnica. Uvijek su nam rekli da cijeli iznos odlazi osoblju, pa smo tako počeli plaćati napojnice karticom, kao što se to radi u većem dijelu svijeta.

Vinodol spada među sasvim rijetke hrvatske restorane u kojima konobari potiču osoblje da trošak napojnice stavlja na karticu. U 99 posto hrvatskih restorana napojnica se ostavlja u gotovini. U većini restorana napojnica zaista ide konobarima ili se dijeli između osoblja u sali i osoblja u kuhinji.

Ostavljanje napojnice u gotovini ima svoju prednost zato što gost može biti koliko toliko siguran da će napojnica ostati kod konobara. Plaćanje napojnice karticom može dovesti do toga da restoran naprosto zadržava novac od napojnica. Najpoznatiji takav primjer vjerojatno je skandal u čuvenom njujorškom restoranu Per Se, koji je svojedobno osoblju bio dužan više od pola milijuna dolara napojnica plaćenih karticom.

No, u Hrvatskoj je porez glavni razlog zbog kojeg restorani ne nude plaćanje napojnica karticom.  Od ukupnog iznosa napojnice plaćene karticom, više od 60 posto po zakonu  bi trebalo otići državi, što znači da bi umjesto 10 posto uznosa od računa, konobari dobivali jedva četiri posto. Osim ako restoran na sebe ne preuzme i troškove poreza, što si malo koji restoran može dopustiti.

Nacionalna udruga ugostitelja ovog je tjedna zatražila od Vlade da prestane oporezivati napojnice koje iznose do 10 posto vrijednosti računa. Taj je prijedlog logičan. Ukine li Vlada porez na napojnice, one bi se mogle masovno plaćati karticama, što bi moglo poboljšati legalna primanja zaposlenih u ugostiteljstvu. No, tu još ostaje pitanje povjerenja.

Vjeruju li konobari vlasnicima restorana da će im doista redovno isplaćivati novac od napojnica plaćenih karticom? I koliko bi restorana moglo doći u napast da svoje operativne troškove plaćaju novcem od napojnica?

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.