Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Multiregionalni prirodni vinar Filip Koletnik u Zagrebu je predstavio kolekciju Atima iz Istre i Goriških Brda

atimo-1

Filip Koletnik jedan je od najoriginalnijih vinara s ovih prostora. Bivši slovenski biznismen pretvorio se u zagovornika prirodnog vinogradarstva i vinarstva, pa sada proizvodi vina iz tri regije: hrvatske Istre, slovenskih Brda i austrijske Štajerske. Gospodin Koletnik zagrebačkoj je publici u četvrtak u vinskom baru Pupitres predstavio svoja katkad impresivna vina.

 Koletnikova večer u Pupitresu počela je s dva pet nata, od kojih je ružičasti, napravljen od merlota i crnog pinota bio mnogo življi i privlačniji. Uslijedila je vertikala malvazije Atimo s berbama iz 2017, 2018. i 2019. Grožđe za Koletnikove malvazije bere se u središnjoj Istri dok se devet mjeseci macerirano vino proizvodi u podrumu Brune Trapana.

atimo-3

Attimo iz 2017. sadrži malo previše hlapivih kiselina. Vino iz 2018. točeno iz jeroboama bilo je izvanredno, vibrantno, prepuno energije s naglašenim aromama svježih citrusa, ali i narančine kore. Atimo iz 2018. primjer je elegancije i sofisticiranosti u svijetu maceriranih bijelih vina. Atimom iz 2019. zasad dominiraju naglašene kiseline. Tom vinu treba još barem godinu dana odležavanja.

Atimo iz Brda napravljen naravno od rebule, uzorno je svjež, opet jako vibrantan, gotovo zaokružen, s mirisima livadnog cvijeća tipičnima za mlađe rebule.

atimo-2

MorMal najneobičnije je Koletnikovo vino. Radi se kombinaciji morillona (chardonnaya ) iz Štajerske i istarske malvazije. Vino je prilično snažno u tijelu, puno tanina, ali opet relativno glatko, s dugim aftertasteom. Za razliku od kvascem zamućenih vina iz serije Atimo, MorMal je bojom i teksturom konvencionalni oranž.

atimo-4

Naposljetku, probali smo još mladi istarski Refošk iz 2019. godine, koji jako puno obećava jer je proizveden od optimalno zrelog, bogatog, slatkog grožđa.

Filip Koletnik godišnje puni oko 5000 boca, koje se izvoze u petnaestak svjetskih zemalja, pa je Atimo razmjetno teško nabaviti (u Zagrebu se prodaje u Vivatu). Čini se da internacionalno tržište za prirodne vinske žanrove i dalje raste.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.