Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Sopal zabavni je bistro s jednostavnom, jeftinom i dobro skuhanom hranom

sopal-g

Sopal u Teslinoj ulici vrsta je lokala kakav je nedostajao centru Zagreba. Sopal nije restoran u koji se ide na klasične formalne večere, nego mjesto za izlaske i druženja gdje se pije, sluša razmjerno glasna i dobra glazba i jede jednostavna hrana namijenjrna dijeljenju, koja uspješno apsorbira alkohol.

Ali, ta je jednostavna hrana vrlo dobro i profesionalno pripremljena. Što je i normalno s obzirom na životopis Sopalova chefa: Marko Turković stažirao je u Mirazuru, donedavno najboljem restoranu na svijetu prema listi World’s 50 Best Restaurants, a u Hrvatskoj je bio sous chef u Manu2 i glavni chef u Boškincu.

sopal-sve

Sinoć smo u Sopalu probali goveđi tartar koji košta nevjerojatno jeftinih 55 kuna, i prepelicu s roštilja, koja s velikim prilogom od kukuruza košta stotinjak kuna.

Tartar, naravno, nije napravljen od bifteka (bilo bi nemoguće postići takvu cijenu da se koristi biftek) ali je zato sjeckan rukom, pa ima ispravnu teksturu živog mesa i snažan čist okus govedine. Turkovićev je tartar mnogo ukusniji od tartar bifteka brojnih hrvatskih restorana koji govedinu pretvaraju u paštetu.

sopal-kukuruz-kruh

Prepelica je bila precizno pečena, s lagano hrskavim kožom i sočnim ružičastim mesom, s finim okusom dima. Cijela je blagovaonica ugodno zamirisala po roštilju, dok  se prepelica pekla. Kremasti ukuruz s palentom, kukuruzom zapečenim na roštilju, parmezanom fin je zabavan prilog koji intenzivna kadulja pečena na roštilju odlično diže. Kruh nabavljaju u Bread Clubu.

Vinska karta je kratka, solidna i pristupačna u cijenama. Pošip Dalmatian Dog košta 180 kuna, Damjanićeva Malvazija 190, Tomčev Marany oko 250 a Lavrenčičeva Burja 310 kuna.

Sopal zasad radi od šest pa do ponoći, a uskoro bi trebali oočeti posluživati ručak. No, Sopal je prije svega after hours restoran: izlazite iz kina ili s koncerta i želite nešto dobro pojesti. Što je nemoguće jer se restoranske kuhinje zatvaraju u 10 i 30 ili u 11. E sad je moguće. Bilo bi zapravo super kad bi Sopal radio i kuhao do dva. Ako to nije preavangardno za Zagreb.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.