Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Izraelu je pronađena najveća dosad poznata stara vinarija. Prije 1500 godina proizvodila je 2 milijuna litara godišnje

vinarija-bizant

U arheološkim istraživanjima  dokazano je da se vino na Mediteranu proizvodi i prodaje više od 2000 godina. U Izraelu je nedavno predstavljeno senzacionalno otkriće, najveća dosad poznata antička vinarija, stara oko 1500 godina. Vinarija se nalazila u gradu Jabne nedaleko od Tel Aviva, koji je u svoje vrijeme bio jedan od najvažnijih proizvođača vina na svijetu. Arheolozi koji su radili za Izraelsku upravu za starine (IAA) rekli su da su iznenađeni veličinom vinarije iz bizantskog razdoblja.  

Pronađeno je pet preša za vino koje same zauzimaju 225 četvornih metara i četiri velika skladišta, procjenjuje se da je vinarija proizvodila dva milijuna litara godišnje. stručnjaci vjeruju da je tvornica vina mogla proizvesti dva milijuna litara godišnje. Prema tragovima pronađenima na području vinarije arheolozi pretpostavljaju da je bila specijalizirana za poznata Gazetum, glasovito vino iz Gaze i aškelonsko vino. Arheolozi su iznenađeni sofisticiranošću vinarije, a ukrasi i dekorativne niše na prešama pokazuju koliko je financijski bila uspješna vinska operacija u Jabneu.  

Gaza je bilo vino koje se smatralo zaštitnim znakom cijele regije. Arheolozi su objasnili da je bila riječ o prestižnom vinu svog doba, laganom bijelom vinu kjoe se izvozilo po cijelom Mediteranu. U vinariji su pronađene izvrsno očuvane amfore, takozvane aškelonske amfore i amfore iz Gaze specifičnog duguljastog oblika, kao i široke palestinske Vrećaste amfore sa čepovima, peći za izradu amfora, zatim uljne lampe iz bizanstkog i ranog islamskog razdoblja, dječje igračke i niz drugih predmeta.  

Iz pronađenih ostataka vidi se da je vinarija bila centrala proizvodnje, ali vidi se i da je vino bilo sastavni dio svakodnevnice, da su ljudi redovito pili i vino smatrali zdravim i sigurnim prehrambenim proizvodom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.