Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TEDI CHIAVALON Ovogodišnja berba je komplicirana, ponuda vrhunskih ulja bit će manja od potražnje

chiavalon-g-1

Prošlog ponedjeljka obitelj Chiavalon, jedni od najvažnijih hrvatskih proizvođača vrhunskih maslinovih ulja, pokrenuli su strojeve svoje high-tech uljare u Vodnjanu.  Osim vlastite proizvodnje, uljara Chiavalon bavi se i uslužnom preradom maslina iz cijele Istre, tako da imaju dobar pregled situacije ove godine. 

Ovogodišnja berba maslina jedna je od najkompliciranijih u zadnje vrijeme. Neki maslinari ostali su bez više 80 posto uroda pa ove godine neće ni brati, neki maslinici ostali su u prosjeku, neki su rodili značajno bolje nego lani. 

Glavni razlog za ovakve rezultate bilo je vrijeme.  Ekstremno niske temperature u travnju usporile su vegetaciju i velik broj maslina cvjetao je tek krajem svibnja, imale su više cvata nego ikad, kažu maslinari, ali temperature su u svibnju toliko skočile da je bilo pretoplo za oprašivanje. Iako u novije vrijeme nije bilo puno ovakvi sezona, one su Istri nisu nepoznate. “Uvijek se znalo da ako se cvjetanje maslina odgodi prema lipnju, da uroda neće biti,” kaže Chiavalon, “U Istri i Italiji imamo i stare izreke o tome”.

chiavalon-masline1

Sve je, kaže Chiavalon, ove godine pitanje mikropozicija. “Na južnim pozicijama bliže moru urod je dobar, ponegdje i veći nego lani.”  Sjeverniji maslinici pretrpjeli su gubitke. Posebno oni zasađeni leccinom. “Leccino je najviše podbacio ove godine, očito je cvjetao u najnepovoljnije vrijeme,” kaže Chiavalon, “S druge strane, randmani su bitno veći nego lani, imali smo buže koje imaju randman 11, to je dvostruko više od uobičajenog. Ako uzmemo u obzir da su randmani lani bili izrazito niski, možemo reći da se ove godine vraćamo u srednje vrijednosti.”  

Uljara Chiavalon u Vodnjanu

Neke pojave iznenadile su i iskusne maslinare.  “Rosignole ove godine ima triput više nego lani, bjelice i buže duplo više, situacija je toliko neobična da je ponegdje na dvije table u istom masliniku pola maslina rodilo maksimalno, a na pola izostala većina uroda. S naša 32 kooperanta i maslinicima na različitim pozicijama, procjenjujemo da ćemo ove godine imati oko 20 posto manje maslina. S obzirom na okolnosti, s tim smo vrlo zadovoljni. Posebno zato što su masline u vrhunskom stanju, randmani dobri a ulja izuzetno aromatična i kompleksna,” kaže Chiavalon.

Situacija s berbom predviđa, izazvat će stanovite probleme na tržištu. “Puno ozbiljnih proizvođača imat će bitno veću potražnju od ponude,” kaže Chiavalon. Iako je berba komplicirana, u uljari Chiavalon vrlo su optimistični.

“Koliko god nam je covid donio loših stvari, u Istri je donio i neke važne promjene nabolje,” kaže Chiavalon. “Mislim da je došlo do stanovite promjene u svijesti i da je suradnja restorana, hotela i proizvođača u gastronomiji puno kvalitetnija, više je uvažavanja i suradnje. Osim toga, pandemija je Istri donijela sasvim nove goste, ljude izuzetne kupovne moći koji razumiju kvalitetu i žele upravo ono što ovdje nudimo. Oni koji su lani došli silom prilika, ove su se godine spremno vratili. Sve više takvih gostiju u Istri kupuje i nekretnine, dolaze živjeti ovdje. Ove jeseni ni u jedan se bolji restoran ne može ući bez rezervacije, sve je puno. Naša trgovina u uljari radi kao da je srpanj,” priča Chiavalon.

Prema njegovu mišljenju, ovakav trend za Istru je idealan. “Mi imamo vrhunsku kvalitetu. Nemamo dovoljne količine za neki značajan iskorak na svjetsko tržište, ali imamo dovoljno da pozovemo ljude da on što proizvodimo dođu probati u Istru. I tu dobivamo fantastičnu priliku za prodaju, promociju i sinergiju s turizmom.” Pametna i realna vizija za budući razvoj Istre.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.