Restoran opatijskog hotela Navis u zadnjih je osam godina rastao polako, postupno ali vrlo sigurno, s jasno zacrtanim ambicijama. Navisov step by step uspon obilježen je s tri bitna događaja. Prvo, uspon je počeo kad je kuhinju preuzeo još uvijek mladi chef Tino Sinožić, koji je doslovno odrastao u hotelima i restoranima obitelji Kapetanović.
Drugo i treće, Navis je svoj uspon na kvarnerskoj i nacionalnoj restoranskoj hijerarhiji formalno potvrdio ulaskom u JRE i dobivanjem Michelinove preporuke. Sljedeći je prirodni korak ulazak u natjecanje za Michelinovu zvjezdicu.
Da bi postao kandidat za zvjezdicu, Navis mora poboljšati određene procedure u formiranju menija i u servisu. Nadalje, potrebno je okrenuti se kompleksnijoj kuhinji sa snažnijim autorskim naglaskom: Michelinova zvjezdica traži prepoznatljivost stila.
Navis, međutim, ima pretpostavke za ulazak u krug kandidata za zvjezdicu: Navis koristi prvorazredne lokalne i sezonske sastojke, ima vrlo talentiranog chefa kojem je potrebno stažiranje u nekom velikom europskom, po mogućnosti mediteranskom restoranu, i ima vlasnika koji je uvjereni gurman i vrlo dobro razumije kako funkcioniraju Michelinovi restorani, jer je sam pojeo stotinjak zvjezdica. Bit će zanimljivo pratiti tranzicijsku Navisovu fazu, od vrlo dobrog konvencionalnog restorana s pojedinim elementima fine dininga, do restorana koji se natječe za Michelinovu zvjezdicu.
Sinoć smo u Navisu večerali dok nije bilo glavnog chefa. Hrana koju je pripremao sous chef Antoni Močibob bila je veoma dobra, a tartar od posve svježih škampa s mandarinama ispao je izvrsno. Kad kuhinja perfektno funkcionira bez glavnog chefa, to govori u visokoj profesionalnosti restorana.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.