Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Filip Horvat kuha uvjerljivo najbolju pastu u Zagrebu. A ponovo je uveo i tasting meni koji uključuje pinnoto s bijelim tartufom

« Pinjole, dakle, mako zapečem pa ih onda kuham u temeljcu od tartufa, pa na njih naribam bijeli tartuf. Dodajem još kremu od celera i kamenicu,” objašnjavao nam je jučer poslije ručka Filip Horvat kako nastaje pinnoto, možda najatraktivnije jelo s novog degustacijskog menija Autumn Festival, zagrebačkog restorana Theatrium.

Gospodin Horvat vratio je degustacijske menije prije nekoliko tjedana, no oni se poslužuju samo navečer, tako da jučer nismo imali priliku probati pinnoto. Ali smo zato u posve punom Theatriumu uživali u najboljoj tjestenini u Zagrebu. Filip Horvat sam radi sve vrste tjestenine koju koristi, pa tako i špagete.

Njegovi su špageti deblji od industrijskih i imaju višeslojnu teksturu. U kuhanju ispadaju ugodno hrapavi i pomalo tvrdi izvana ali postaju mekani čim ih zagrizete, tako da stvaraju drukčiji i bogatiji doživljaj od skoro sve druge tjestenine u zagrebačkim restoranima.

Jučer smo ručali pastu s umakom od rajčica i kremom od skute; bogata, ali zapravo lagana krema od skute pretvorila je naizgled jednostavno jelo u briljantan primjer visokog gastronomskog pristupa bistronomiji. Bečki šnicl također je izvrstan, kao u boljim tradicijskim bečkim ili berlinskim restoranima.

Ukiseljeno povrće s umakom od crnih trubača i esencije kamilice prezentacijski i tehnički pripada visokoj kuhinji: trake daikona i mrkve rezane su valjda tanje od milimetra ali se nigdje ne raspadaju Naposljetku, juha od kukuruza sad je već višegodišnji Horvatov ljetno-jesenski favorit.

Filip Horvat doveo je hrvatsku bistronomiju do najviše tehničke i prezentacijski  razine, s čistim, bogatim i zaokruženim okusima. Stoga nije neobično da je. Theatrium vikendima pun za ručak a skoro cijeli tjedan za večeru.

Najprodavanije je jelo i dalje Wellington, ali navečer gosti ponovo počinju naručivati i degustacijske menije, koji vode Theatrium u svijet visoke internacionalne kuhinje.

Vinska karta znatno je jača u međunarodnom nego u domaćem segmentu, dok je servis ljubazan ali neprecizan; u restoranu takvog ranga ne možete natočiti punu čašu vina a da gost prvo ne proba vino. Izvrstan ručak u Theatriumu s nekoliko čaša Toljeva Frenchieja i Tomasove Barbarosse. platili smo oko 700 kuna.

THEATRIUM

Teslina 7, Zagreb

HRANA -5/5  VINA -4/5  AMBIJENT 4/5 SERVIS +3/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.