Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Il Duomo IGP, Zvijezda IGP i Monari Federzoni primjeri su jako loših balzamičnih octeva koji nemaju baš nikakve veza s pravim balsamicom. Radije kupite kvasinu

balsamico

Industrija balzamičnih octeva dijeli su u dvije osnovne kategorije. Jedna ima oznaku Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP. Tradicionalni se balsamico proizvodi od bijelog grožđa, najčešće trebbiana, čiji se mošt prvo ukuhava do određenog stupnja gustoće i slatkoće, a zatim dugo odležava u hrastovim bačvama uključujući i sasvim male bačvice za vrlo stari balsamico. Taj je balsamico izvrstan do briljantan, ali i skup do ekstremno skup, zavisno od starosti. Najbolji je balsamico gust poput meda, prirodno sladak i ima vinske, čokoladne i orašaste note u okusu i mirisu. 

Drugu kategoriju čine balzamični octevi s oznakom IGP.  Oznaka zaštićenog geografskog porijekla ne govori mnogo o kvaliteti octa. Možete kupiti vrlo dobar IGP balsamico poput Sparova Premiuma, i katastrofalne octeve poput tri primjera koja smo probali večeras.

IGP balsamico proizvodi se sasvim drukčijom tehnologijom od DOP-a. Riječ je zapravo o običnom vinskom octu u koji se dodaje nešto ukuhanog mošta i karamel za tamnu boju. IGP balsamico gotovo uvijek sadrži sumpor.

Bolje verzije IGP-a su guste i skuplje: oko 60 do 90 kuna za bočicu od 2 do 2,5 decilitra. Lošije verzije IGP balsamica, koje se masovno prodaju u supermarketima i često se nalaze na stolovima većine srednjih i valjda svih loših restorana, koštaju 20 do 30 kuna za bočice od dva i pol decilitra, a katkad čak i za boce od pola litre.

Večeras smo isprobali tri tipična jeftina balsamica s oznakom IGP. Riječ je o Duomu, Monari Federzoni i o Zvijezdinom pakiranju s oznakom IGP iz Modene. Sva su tri octa tanka, oštra i iritantno kisela, bez ikakve slatkoće i dubine tipične za bolji balsamico. Duomo je vjerojatno najgori, s gotovo pokvarenom octenom kiselinom, Zvijezdin IGP ima neugodan biljni miris nezrelog grožđa, dok Federzoni aromom zaista sliči na balsamico, ali je okusom jednako razočaravajući kao i druga dva.

Važno je da kupci znaju kako ove verzije balsamica koje, dakle, koštaju između 20 i 30 kuna, nemaju nikakve organoleptičke veze s pravim balsamicom. Kupujete li takve octeve, steći ćete sasvim krivu sliku o balsamicu. Ove vrste balsamica zapravo su na rubu krivotvorine u usporedbi s bilo kojim kvalitetnijim balsamicom. Velika je šteta što ugostitelji drže tako inferiorne proizvode: oni na prvi pogled kompromitiraju bilo koji restoran.

Puno je pametnije umjesto ovih fejkanih i aromatski inferiornih balsamica kupovati vinski ocat, jabučni ocat ili tradicionalnu kvasinu. Svaka kvasina koja se prodaje u našim supermarketima barem je malo decentniji proizvod od tri imitacije balsamica koje smo večeras testirali.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.