Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto u Zagrebu nema ni jednog stvarno dobrog kesten pirea?

orijent-kesteni-jabuka

Otkako je Orijent promijenio vlasnike, u zagrebačkim slastičarnicama nema ni jednog uistinu vrhunskog kesten pirea. Što je, naravno, golema šteta, jer je riječ o jednoj od najveličanstvenijih jesenskih tradicijskih slastica ovog područja.

Vrhunski kesten pire u slastičarnama se više ne proizvodi iz ekonomsko-logističkih razloga. Prvo, ručna proizvodnja kesten pirea od svježih kestena fizički je težak, ekstenzivan posao koji se slastičarnama ne isplati.

Drugo, svježih kestena na tržištu nema dovoljno, i nisu jeftini. U supermarketima svježi, neoguljeni kesteni trenutno koštaju između 30 i 45 kuna za kilogram. Kesten pire od svježih kestena, da bi se slastičarnama isplatio, morao bi koštati barem četrdesetak kuna za porciju, što nitko ne bi želio platiti.

Treće, na veleprodajnom se tržištu nude sve moguće vrste smrznutih kestena i mase od kestena za ugostiteljstvo. Cijeli, očišćeni, smrznuti kineski kesteni prodaju se u pakovanjima od deset kilograma praktički u bescijenje.

Već gotovi smrznuti kesten pire u pakovanjima raznih veličina, od dva kilograma na više, može se dobiti za 40 kuna po kilogramu, dakle po cijeni kilograma neočišćenih svježih kestena. Naravno , kvalitetniji proizvodi tog tipa mogu biti dvadeset ili trideset posto skuplji, ali su još uvijek neusporedivo jeftiniji od obrade sirovih kestena u radionici slastičarne.

Izgled i tekstura kesten pirea u pojedinoj slastičarni zavisi, dakle, prije svega o tome kako njeni radnici tretiraju već polugotovi proizvod. Romantične predodžbe o kesten pireu koji se proizvodi ručno, od kestena koji su došli s Markuševca ili od lovranskih maruna, već dugo vremena u velikoj većini slučajeva nemaju nikakve veze sa stvarnošću .

Uostalom, uvjerljivo najbolji kesten pire u Zagrebu unatrag nekoliko godina nismo pojeli u slastičarni nego u Theatriumu Filipa Horvata, chefa koji sve radi ručno, od svježih sastojaka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.