Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ROŠTILJSKI ZRAKOMLAT Neki restoran na zagrebačkoj Kajzerici ćevape prodaje pod nazivom mljevenici

Index izvješćuje o lingvističko-roštiljskom ekscesu na zagrebačkoj Kajzerici. Neki je restoran odlučio ćevape kroatizirati u mljevenike.

Što nas je odmah podsjetilo na jedan od najurnebesnijih pokušaja stvaranja novohrvatskog jezika iz 90-tih godina kad se, među ostalim, sasvim ozbiljno predlagalo da se helikopter nazove zrakomlat.

Zrakomlat je, ako ništa drugo, zvučao duhovito, pa je ušao u zabavno poglavlje hrvatskih jezičnih bedastoća. Mljevenici zvuče suho i dosadno.

Osim što zvuče dosadno, mljevenici su i nutricionistički prilično depresivni: 350 grama mljevene svinjetine i govedine poslužuje se uz nekoliko priloga uključujući, vjerovali ili ne, i francusku salatu. Idealno za sve koji žele počiniti kolesterolsko samoubojstvo.

Mljevenici su, naravno, izmišljeni isključivo zbog promocije. Problem je u tome što frankensteinovsku hranu, poput kombinacije ćevapa i francuske salate, nitko i ništa ne može dugoročno uspješno promovirati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.