Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LICEMJERJE S TRI ZVJEZDICE Veganski Eleven Madison Park ima tajnu privatnu salu u kojoj poslužuje meso

daniel-humm

Kad je objavljen kraj lockdowna, chef njujorškog Eleven Madison Parka, svojedobno najboljeg restorana na svijetu (World’s 50 Best) objavio je da će restoran ponovno otvoriti kao veganski. Jedine namirnice životinjskog porijekla s kojima će raditi, najavio je, bit će mlijeko i med za kavu i čaj. Sve ostalo, biljke. “Shvatio sam da moramo promijeniti pojam luksuza. Sadašnji prehrambeni sustav je jednostavno neodrživ, ”napisao je na Instagramu Humm.

Eleven Madison tako je postao jedini veganski restoran na svijetu s tri Michelinove zvjezdice. Nekoliko se ozbiljnih pitanja otvorilo nakon Hummove odluke, posebno ono hoće li gosti htjeli plaćati 335 dolara po osobi za brokulu i ciklu. Pokazalo se da hoće, u Eleven Madisonu objavili su da im je na listi čekanja nakon otvaranja 15 tisuća  ljudi. Onda se sve počelo okretati u drugom pravcu. Eleven Madison prvo je uništio  nakon otvaranja  se gostima može naplatiti brokula i cikla. Hummov veganski meni prvo je uništio kritičar američkog Eatera ( ‘Kao da je student kuhao po receptima za Instant Pot’) a zatim i glavni restoranski kritičar New York Timesa Pete Wells (“Neki komadi povrća tako očajnički imitiraju meso i ribu da vam ih dođe žao”).

No pravi problemi Eleven Madison su snašli prije četiri dana, kad je portal Pagesix objavio da Eleven Madison, pored sve svoje visokoparne brige za planetu, u zatvoreonj privatnoj sali, namijenjenoj najbogatijim i poslovnim gostima, normalno poslužuje meso. Natuknuo je to još Pete Wells u svojoj recenziji na New York Times: “To mora da je neka metafora za Manhattan, gdje je uvijek negdje neka još viša razina luksuza, neka tajna soba gdje bogataši jedu goveđe filee dok smrtnicima ostaju lađice od patlidžana.”

Portalu Pagesix gosti u privatnoj sobi Eleven Madisona rekli su da su tamo dobili pravu raskošnu večeru s mesom kakvu je restoran nekad posluživao, a kao dokaz priložili kopiju menija, koji počinje s jakovskim kapicama, pastrvom i gusjom jetrom, a nastavlja se sa svinjetinom s crvenim zeljem i kakaom, pečenom piletinom, govedinom i jesetrom.

Glasnogovornik restorana rekao je da Eleven Madison nikad ne komentira recenzije, a drugi izvor iz restorana koji Pagesix citira rekao je da se meso i riba za privatnu salu “pripremaju u odvojenoj kuhinji i vode kao odvojeni biznis od glavnog restorana.”

“Možemo li sada konačno proglasiti kraj toj dramatičnoj i sramotnoj bajki o kuharima koji spašavaju svijet ili se i dalje moramo pretvarati da smo budale?” upitao je talijanski novinar Antonio Lucifero u komentaru ove vijesti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.