Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gran Vino Pazo Barrantes 2019. moglo bi zauvijek promijeniti definiciju albariña

pazo-barrantes-g

Unatrag desetak godina španjolsko-portugalska sorta albariño (alvarinho na portugalskom) postala je jedna do najpopualrnijih u Europi. Albariño daje svježa, hrskava, umjereno aromatična vina koja se lako piju i fenomenalnoidu uz ribu, školjke, rakove i sushi.

Albariño se najviše uzgaja u Galiciji, a njegovo je porijeklo do danas nepoznato. U zadnje se vrijeme tvrdi kako je riječ o autohtonoj iberijskoj sorti, dok se svojedobno govorilo kako je albariño ustvari klon rizlinga koji je na Iberijski polutok stigao iz Alsacea. Taj se prilično neprovjereni podatak spominje i u Wikipediji.

Kod nas je albariño počeo postajati popularan prije nekoliko godina, zahvaljujući vrlo dobroj vinariji Martin Codax, nazvanoj po galicijskom Petrici Kerempuhu (s tim da je Martin Codax uistinu postojao). Vinarija je utemeljena 1986. godine, a njen se bazni albariño može probati u nizu hrvatskih restorana, od Noela do Izakaye.

Vino je uzoran primjer jednostavnog albariña i predstavlja odličnu vrijednost za novac. U restoranima uglavnom košta oko 250 kuna. Pazo Barrantes stari je brend obitelji Cebrian Saggariga, koja je u osamdesetim godinama preuzela Marques de Murrietu, jednu od najvažnijih vinskih kuća u povijesti Rioje.

Albariño Pazo Barrantes proizvodio se komercijalno od devedesetih godina i dobivao vrlo dobre ocjene, ali se nije bitno razlikovao od vodopada solidnih do finih albariña. Onda je Vicente Dalmau Cebrian-Saggariga odlučio napraviti sasvim novi albariño.

Pazo Barrantes promijenio je buteljlu i etiketu, dobio dodataak Gran vino i prekjučer izašao na svjetska tržišta. Mi smo ga imali privilegiju probati u Noelu u srijedu navečer, dva dana prije svjetske premijere, na sjajnoj vinskoj večeri Marquesa de Murriete. Pazo Barrantes spada među neobično orginalna vina koja mijenjaju uobičajne percepcije o sortama i žanrovima.

Theatriumova chefa Filipa Horvata, koji ga je također probao u srijedu ili četvrtak, Pazo Barrantes podsjeća na vrhunski gg rizling. Nas je, pak, teksturom i strukturom asocirao na burgundac iz Puligny Montracheta s nešto višom kiselinom i drukčijom aromatikom.

Glavna je teksturalna značajka Pazo Barrantesa kombiniranje hrskavosti tipične za albariño s vibrantnom kremastošću raskošnog burgundca. Kremastost je postignuta odležavanjem petnaestak posto vina u bačvama od akacije. Pazo Barrantes fenomenalno je vino koje se izvrsno složilo s hladnom juhom od hlapa Noelova chefa Brune Vokala.

Pazo Barrantes vino je za velike rakove, škampe, plemenitu bijelu ribu , školjke poput jakovskih kapica i abalonea, kao i za većinu kremastih sireva, osim onih baš jako teških poput stiltona i roqueforta. Pazo Barrantes u Hrvatskoj distribuira Pago Croatia, uvoznik Marques de Murriete.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.